IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Geely стъпва официално в Европа с кросоувър на ток

Стартът на продажбите на Geometry C е планиран за първата половина на 2023 година

Китайската компания Geely Auto стъпва официално на европейския пазар, след като подписа споразумение за партньорство с унгарския вносител Grand Automotive Central Europe, който ще стане основен дистрибутор на марката, съобщава CarNewsChina.


Geely Geometry C


Първият модел на китайския производител, който ще се предлага на Стария континент, ще бъде кросоувърът Geely Geometry C. Това е компактен електрически модел с размери 4432x1833x1560 мм и междуосие 2700 мм, като неговите продажби ще стартират през първата половина на 2023 г.

Електромобилът на Geely ще получи електрически мотор с мощност 200 к.с., както и батерия в две версии - 53 и 70 кВт/ч, чийто пробег с едно зареждане е съответно 400 и 550 км. Кросоувърът ще се предлага с предно предаване, като първо ще стъпи на пазарите в Унгария, Словакия и Чехия.


Geely Geometry C


Според заместник-директора на Geely - Сюе Тао, глобалната електрификация на превозните средства в Централна и Източна Европа ще помогне на Geely и Grand Automotive Central Europe да разработят и пуснат на пазара електрически модели.

Китайците вече имат опит в чужбина, като още 2017 г. започнаха първо да продават, а после и да произвеждат коли в Беларус. Оттам те се изнасят и за руския пазар, където след изтеглянето на почти всички европейски, японски и китайски производители именно Geely е сред лидерите по продажби.


Geely Geometry C


0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Един смърф ( преди 1 година )
    До #4Я ми обясни тогава как в Китай един конкретен електромобил струва 20-22 хил. долара, а в България цената на тоя същия е 80 хил. лева.
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    VAYK ( преди 1 година )
    Китайците са много напред в Ел. колите! Не виждам европейците какво ще предложат! Това дето ще има фабрика у нас, Е-Го е с цена в Германия 20 000евра! Китайската Дачия Спринг я карат от там и пак идва по евтина, да не говорим ако си пуснат техните евтини модели...
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Стига глопости електричките които са евтини ненстават а тия които стават са безбожно скъпи все едно Феррари да станат масови коли кога е било това.За справка Тесла и Люсид.
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    КoHkypeHцията е хубаво нещо и Европа само ще спечели от навлизането на нови модели на ток . Това неминуемо ще окаже натиск и върху цените , и ще повиши качеството . Единствените губещи ще са държавите бензиностанции
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Имаше един смърф, твърдящ, че ЕС не позволявал продажбата на китайски автомобили на пазара ('щото теории на конспирациите, нали, болни мозъци). В момента се сещам поне 5 марки, които вече продават, а вероятно изпускам поне 2.
  • #3
    6 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Абсолютно няма никакво значение за какво е, единственото значение има, че автомобилите, които се зареждат от контакта вече представляват 25% от продажбите в Китай и техния дял само расте необратимо. Как ще коментираш това? Ако е тук имаше чисто нови електромобили по 8000 лв, смяташ ли, че volkswagen golf който започва от 60 000 лв базова цена щеше да се продава толкова? А дали пък заради електромобилите вече не се продават толкова, а неговото място за септември зае електромобил за 120 000лв?
  • #2
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 1 ( преди 1 година )
    Пишеш простотии дали това не е било за средната цена а не за сравними коли щото най-продавания електромобил в Китай е Вулинг Хонгуанг дълъг 2.90м и широк 1.50 базово с 20 коня и 100км пробег а най-продаваната кола е Нисан Силфи дълъг 4.64 и широк 1.82
  • #1
    12 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Като си има предвид проучването което излезе тези дни, според което електромобилите вече са с 30% по-евтини от автомобилите с ДВГ в Китай, ни очакват интересни времена. Китайците ще започват масово да внасят електромобили в Европа, като в най-лошия случай ще са на същите цени като бензинови и дизелови автомобили. Да видим тогава какво ще си търся