IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-аеродинамичният ван в света ще струва 55 000 долара

Китайският производител Geely представи луксозния Zeekr 009

Китайската марка Zeekr, собственост на гиганта Geely, разкри повече информация за електрическия миниван Zeekr 009. Според производителя освен, че е луксозен, автомобилът се определя като най-аеродинамичният в своя сегмент заради коефициента на съпротивление Cd от 0,27.

 

Zeekr 009

 

По отношение на екстериора Zeekr 009 запазва класическите пропорции на миниван. Предната част е с N-образни LED фарове и напълно затворена решетка със 154 светодиода. Отзад има извити LED фарове и светлинна лента.

Моделът 009 ще се предлага стандартно с шест седалки с истинска кожа. Първият и вторият ред са особено луксозни, благодарение на перфорираната кожена тапицерия. Също така се виждат малки високоговорители, вградени в подглавниците, както и сгъваеми маси на втория ред, където може да се гледа и падащ от тавана 15,6-инчов „телевизор“.

 

Zeekr-009-3.jpg

 

В предната част на кабината има минимум бутони, виртуални инструменти, проекционен екран и голям дисплей на мултимедийната система. Третият ред може да се сгъва при желание. Има също така панорамен люк от две части.

На китайския пазар за бизнес ванове Zeekr 009 ще се конкурира не толкова с местния бестселър Buick GL8, който се предлага само с бензинови двигатели, а с електрическите Voyah Dreamer и Denza D9. В тази компания 009 е най-авангардният с масивния нос с необичайната светлинна технология, развита от дизайнерските идеи на дъщерната марка Lynk&Co.

 

Zeekr-CATL-7.jpg

 

По отношение на размерите, Zeekr 009 е по-малък от основните си конкуренти, но все пак е много голяма кола с дължина 5209 мм, ширина 2024 мм и височина 1856 мм. Но междуосието е най-дългото - 3205 мм. Базиран е на платформата за електромобилност SEA (Sustainable Experience Architecture), разработена от Geely, има въздушно окачване с двойни носачи отпред и многораменно окачване отзад.

Zeekr 009 е представен в единствената версия с двумоторно задвижване на всички колела. Електродвигатели са монтирани на предния и задния мост, а общата мощност е 544 к.с. и 686 Нм. Но само задният двигател работи постоянно, а в скоростната кутия на предния двигател е вграден съединител, който може да го изключва от колелата.

 

Zeekr-009-1.jpg

 

Миниванът е оборудван с батерия с капацитет 116 кВт/ч, пробегът с едно зареждане е 676 км според китайски цикъл CLTC. Автомобилът е със собствено тегло от 2830 кг и максимална скорост 190 км/ч.

На китайския пазар Zeekr 009 ще бъде на пазара до края на годината, прогнозна цена е 55 хиляди долара. Както и повечето модели, разработени и произведени в Китай, не се предвиждат негови продажби на чужди пазари-

 

Zeekr-CATL-5.jpg
 

0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Velheor ( преди 1 година )
    ,Това има аеродинамиката на хладилника ми
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Силно се съмнявам че хомологацията и европейските мерки за безопасност оправдават драстично увеличение на цената. По-скоро в европа има автомобилен картел, който изкуствено държи цените високи и пречи на външните играчи. Германците са в основата на това. Подобно на петрола.
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хомологацията до европейските стандарти на безопасност ще вдигне цената бая над 55к, една от основните причини да не го продават извън Азия.
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това е хубаво за да се водиш Варна - София
  • #1
    16 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Много яко. Искам и аз. И всичко това за 55к долара. В Европа за такова нещо Мерцедес ти иска 155к евра.