IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайски климатроник ще разпознава дрехите на пътниците

Компанията Geely е патентовала системата, но има ли смисъл от нея изобщо

Китайските автомобилни компании често изненадват със смел дизайн, интересни характеристики, но и със странни на пръв поглед решения. Едно такова е патент на Geely на система за контрол на климатичната инсталация, която може да регулира температурата в купето в зависимост от... дрехите на пътниците.

 

geely_climat_1_1000

 

Според съдържанието на патента в купето ще бъде разположен специален сензор. Той ще записва присъствието на водача или пътника в колата. А камера със специален алгоритъм ще определя с какви дрехи са облечени хората. В зависимост от броя на дрехите, системата ще изчислява отклонението от нормата и ще променя температурата на климатроника.

Освен това ще се проследява състоянието на пътниците в реално време, като гъвкаво се регулира настройките на двузоновия климатроник. По този начин Geely се надява да изведе технологията за контрол на климата на по-високо ниво.

 

1e68c72efdc54cd585e62d6506638664

 

Възникват обаче няколко въпроса наведнъж относно тази технология. Например - какво ще прави колата, ако пътниците в купето са облечени различно? Ще може ли системата да анализира адекватно броя на носените дрехи? И в крайна сметка ще бъде ли пусната въобще в експлоатация? Засега тези въпроси са без отговор.

Едно нещо е ясно – от Geely се опитват да създадат уникални решения, защото това не е първият странен техен патент. Преди това компанията кандидатства за технология, която ще позволи на хората в автомобила да общуват с други навън без да свалят прозореца чрез микрофон и високоговорител... Кому ли е нужно това?

 

0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 2 rate down comment
    За слава се работи ( преди 1 година )
    Китайските компании са под сериозен натиск от партията да покажат на запада, че не копират само западни технологии и бълват некачествени ментета. Един от KPI-те е бройката патенти на годишна база, колкото повече толкова по "иновативна" е фирмата и може да задели по-голям бюджет за "разработки" (разбирай бонуси на правилните хора). Тази бройка патенти често се изтъква от български празни тикви по форумите като доказателство, че Китай е по-напреднала от европа и сащ.