IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

94-годишен мъж взе шофьорска книжка

Китаецът изненадал инструкторите в автошколата със своята упоритост

За любовта няма граници, но това важи и за шофьорлъка – доказва го 94-годишен китаец, който на тази възраст за първи път взима книжка! Новоизпеченият шофьор се казва Уей Сю, роден е през 1928 г. и живее в Шанхай, където се явил в автошкола и поискал да изкара курс, събщава Аutohome.

 

1488x0_1_autohomecar__ChsEbGNYn12AWwpCADRB2pR0o4w692

 

Инструкторът Чен Сицин признава, че когато той и колегите му разбрали възрастта на кандидата, били шокирани. И дълго време се опитвали да убедят възрастния мъж да се откаже от обучението, но той бил непоклатим. „Не гледай годините ми, очите и ушите ми са добре, а умът ми е светъл“, категоричен и дори гневен бил Уей Сю. Инструкторите нямали формални основания да откажат обучение на стареца, защото възрастовата граница в автошколите (над 70 г.) е отменена през 2020 г. и мъжът преминал теста на „трите сили“ - памет, реакция и умствени способности.

И Уей Сю се оказал способен ученик, твърди инструкторът. Ветеранът усещал колата добре, а неговата скорост на реакция и разбиране на пътната ситуация не са по-ниски от тези на младите. Що се отнася до до пътната безопасност, 94-годишният мъж се оказал по-отговорен от младите. Единственото, с което имал проблеми, е теоретичният изпит. За да се получи шофьорска книжка в Китай, трябва да се преминете тест на компютър, а наборът от въпроси е гигантски - почти 1500!

 

1488x0_1_autohomecar__ChxkmWNYn12AJ41JAE2S-5AQApA915

 

Тъй като паметта не е същата в напреднала възраст, инструкторът трябвало да разработи специална програма за своя ученик, за да улесни учебния процес. В резултат на това Сю преминал теоретичния изпит и то с висок резултат. Да работи с компютър, несъмнено било голямо изпитание за 94-годишния курсист. Но след като учил по четири-пет часа на ден, освен че яде и спи, той сядал пред компютъра и четял въпросите, дори ги рецитирал насън.

Журналистите, които научили за този възрастен ученик в автошколата, се опитали да разберат тайната на дълголетието. Оказва се, че преди да се пенсионира, Уей Сю е работил като учител по физическо възпитание, в младостта си се е занимавал активно със спорт, а на прага на 90-те години е бил и почти на... Еверест! Като част от експедиция е стигнал до базов лагер под върха.

 

30a70db849a7aa8d4f0aa87dc003c7009c64635d

 

Мъжът отдавна имал желание да шофира, но първоначално мечтата била неосъществима поради особеностите на законодателството. След премахването на възрастовата граница той опитал да убеди дъщеря си, която първоначално не го подкрепила, но след като видяла неговия ентусиазъм, се съгласила. След като получил желаната шофьорска книжка (първа в семейството), Уей Сю казал, че сега вече ще вози 90-годишната си съпруга. Защото и двамата много обичали да пътуват.

 

 

0 от 500