IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическият „бейби-SUV” на Volvo ще предложи 440 км пробег

Най-малкият кросоувър на шведите ще се казва EX30 и ще излезе догодина

Шведският производител Volvo е запазил търговската марка EX-30, като това име ще бъде дадено на малък електрически SUV, съобщава Auto Expess. Това ще бъде третият модел само на ток на компанията след XC40 Recharge и неговата алтернатива C40 купе-SUV.


Volvo EX30


Във Volvo очакват 10% от продажбите за тази година да бъдат изцяло на електромобили, като целта е до 2030 г. компанията да се превърне в производител само на превозни средства с нулеви вредни емисии. И поредната крачка към това е пускането на малък SUV, който ще се разположи под XC40 Recharge.

По-рано шведите обявиха, че бъдещите им модели ще получат „нормални“ имена, а не сегашната комбинация от букви и цифри. Явно обаче в компанията са се отказали от това, тъй като новият „бейби-SUV”, като наричат новия електромобил, ще се казва EX30, като „E“ означава електрификация, „X“ за SUV и „30“ представлява най-малкия модел в гамата на Volvo.


Volvo EX30


Главният изпълнителен директор на шведската марка Хакан Самуелсон потвърди, че новият модел ще има каросерия SUV и ще се базира на чисто електрическа платформа, разработена от собственика на Volvo - китайския конгломерат Geely. От Volvo вече показаха тийзър на новия модел по време на презентация миналата година, като обявиха, че благодарение на него компанията ще увеличи продажбите си от 800 000 единици сега на 1,2 млн през 2025 г.

Новият SUV на ток „EX30“ ще последва предстоящия EX90, който сам по себе си ще бъде изцяло електрически наследник на XC90 и ще се появи до края на годината. Що се касае до малкия SUV, той ще се прави в Китай и няма да споделя платформата CMA, използвана от Volvo и Geely. Той ще бъде изграден на Sustainable Experience Architecture (SEA) на Geely, която ще се използва и от под-бранда Polestar на Volvo в бъдеще.


Volvo EX30


SEA е модулна платформа, което означава, че може да побере различни размери превозни средства, от големи SUV като EX90 и Polestar. Най-малката версия (SEA-E, „E“ означава „влизане“) вече се използва при новия Smart #1 – автомобил, който трябва да съперничи на новия малък SUV на Volvo. Моделът Smart #1 има максимален пробег от 440 км с едно зареждане, а скоростта на презареждане от 150 кВт позволява зареждане от 10 до 80% на неговата 66-киловатова батерия. Вероятно тези характеристики ще важат и за EX30 на Volvo.

Снимки: Auto Express

0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Вярно ли entry означава влизане? Означава. Но не и когато означаваш най-долния модел в гамата. Entry-level не се превежда буквално на български.