IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen спира бензиновите и дизеловите двигатели в Европа до 2033 година

Компанията ще продължи да продава конвенционални автомобили на други континенти

Германският автомобилен гигант Volkswagen ще произвежда изключително електрически автомобили в Европа до 2033 г., спирайки производството на бензинови и дизелови коли на континента две години по-рано от графика.


Volkswagen


През юни 2021 г. шефът на продажбите на леки автомобили на Volkswagen - Клаус Зелмер, каза, че германският производител на автомобили ще прекрати производството на бензинови и дизелови автомобили в Европа между 2033 и 2035 г. Наскоро назначеният главен изпълнителен директор на марката Volkswagen - Томас Шафер, потвърди, че производителят на автомобили ще продава само електрически автомобили в Европа до 2033 г. Това е две години преди Европейският съюз да планира да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили.

Предполага се, че Volkswagen ще продължи да произвежда бензинови и дизелови автомобили за големи пазари като САЩ и Китай, както и Австралия, след 2033 г. Крайната дата г. за продажбите на бензинови и дизелови модели в Европа е споделена с другата марка на Volkswagen Group - Audi, която обяви плановете си да премине само на електричество на всички пазари (с изключение на Китай) миналата година.


Volkswagen


Съобщава се още, че бензиновите двигатели на Volkswagen ще продължат да се предлагат на пазарите извън Европа и след 2033 г Не е ясно дали електрическите автомобили на германския производител - като ID.3 хечбек и ID.4 SUV, например, ще получат имената на своите бензинови и дизелови еквиваленти (съответно Golf и Tiguan), след като VW стане електрически, или ще продължат като част от марката ID.

През 2026 г. Volkswagen Group ще представи своята нова архитектура за електрически автомобили Scalable Systems Platform (SSP), което ще позволи на производителя на автомобили да представи по-голямо разнообразие от модели с общи споделени части, намалявайки разходите за производство и разработка.


Volkswagen


По-рано тази седмица стана ясно още, че високопроизводителната марка Volkswagen R ще прекрати производството на бензинови автомобили до 2030 г., като компанията потвърди, че вече има „няколко електрически модела R в етап на планиране“.

0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    1, откакто съществуват - 10-на години - водородните автомобили са продали едва 20 хил. автомобила, повечето от които в Калифорния. За сравнение, електромобилите са 20 млн. - "само" 1000 пъти повече, като разликата расте. В края на другата година се очаква да са 30 млн. В Германия, на всяка зарядна станция се падат едва 3 водородни автомобила. Знаеш ли кога ще се изплатят?
  • #7
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До тогава Фолк с Ваген може изобщо нищо да не произвежда, както вървят нещата и да хлопне кепенците. Тази фашистка фирма е крайно време да бъде закрита.
  • #6
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Намалят разходите да увеличат печалбата, браво най-добрата марка коли!
  • #5
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Смех ( преди 1 година )
    Произвеждали фв те електрички с китайски ресурси.
  • #4
    5 rate up comment 3 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    Кой казваш нямал батерии? Не беше ли toyota тази която не можа да намери доставчици за своя единствен модел електромобил от който беше планирала да произведе 10 000 броя тази година и се наложи за един модел да ползва батерии от два доставчика? От друга страна, volkswagen още през 2020 произвеждаше над 300 000 електромобила.
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Според мен ще премахнат ДВГ много по-рано ! Просто пазара ще ги принуди
  • #2
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Че какво му е лошото на хибрида бе а че ФВ нямат материали за батериите си и блъфират за да привлекът инвеститорите е повече от ясно.Именно това знаят в Тойотаби то им е достатъчно.
  • #1
    5 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Браво на volkswagen. За сметка на това от toyota ще произвеждат самозареждащи хибриди с бензинови и дизелови двигатели до 2060 година, а след това ще минат на водород, защото според тях никой няма да търси електромобили и няма нужда да ги предвеждат.