IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen мести производство от Германия заради недостиг на газ

Готвените промени ще засегнат също така заводите в Чехия и Словакия

Volkswagen обмисля да премести производството на автомобили извън Германия и Източна Европа, ако недостигът на природен газ продължава. От пресслужбата на най-големия европейски производител съобщиха, че този вариант се разглежда в средносрочен план.


Volkswagen


Причината е енергийната криза, свързана с рязкото намаляване на доставките на газ на фона на настоящата геополитическа ситуация. Според Bloomberg, проблемът е толкова сериозен, че може да „преобърне индустриалния пейзаж на Европа“.

Във Volkswagen вече обмислят промени на графика на производство, ако недостигът на природен газ не може да бъде коригиран през следващата зима. Става дума за големи фабрики на концерна в Германия, както и в Чехия и Словакия, тъй като всички те са силно зависими от потока на природни ресурси. По тази причина германският производител вече търси алтернативи, както стори и при настъпването на кризата с доставка на микрочипове и полупроводници.

Най-атрактивни от гледна точка на промяна на мястото на производство са регионите в близост до морето. Така Volkswagen може да избира страните от Югозападна Европа или крайбрежните райони на Северна Европа. Компанията вече има заводи в Португалия, Испания и Белгия.


0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    miroslavii ( преди 1 година )
    Нали преди 3 години го местиха ,ту в Търция ,ту в Сърбия ,ту на майната си ,,не тряжва да се допускат повече мушенници в България.
  • #7
    5 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Немчугите тепърва ще правят както вятъра. Това да си затвориш атомните централи и после да спреш газа си е ритуално самоубийство. А заводи не се местят лесно и евтино. Ще струва Милиарди и поне 1 год докато заработи отново. Дори и да заработи газа ще е от скъпия втечнен и продукцията няма да бъде конкОрентна на пазара. А Германия без автомобилна индустрия загива иконоМически. Това обаче не е единствената индустрия ползваща газ. Задават се много фалити, безработица и протести. Зимата ще е купон.
  • #6
    10 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Немците пак настъпиха мотиката. Да имат СП1 и 2 и сами да си затворят кранчето, защото са колония на сащ и изпълняват каквото им наредят краварите. На всичкото отгоре лъжат, че Русия им спряла газа, а истината е че заради санкциите не се извършват ремонтите на 5 компресора по трасето. СП2 тръбата е пълна с газ, но от немска стана е завъртян крана. Това не е прострелване в крака, а в стомаха, както каза Орбан. Питайте унгарците защо нямат проблем с газа! Не са слугинаж и иамт национални интереси.
  • #5
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Уви, Русия не е моя. Но пък тогиз нямаше да пиша тук. Така или иначе VW си останаха в Русия, защото всичко е пари. Там ще е под друга марка и кинтите в джоба. Пък ние тук може да се плюнчеме, докато произвеждаме... опа, скоро няма да произвеждане нищо. ;)
  • #4
    5 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    няма да бъде евтино ще е храна срещу ресурси а храната в цивилизования свят е скъпа а ресурсите безплатни така че трябва друг механизъм на санкции може метилов алкохол срещу суровини те чебурашките не направят разлика
  • #3
    8 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Много се панират, ще има газ и насила ще се предлага доста евтино много скоро понеже някой ще фалира и ще се чуди пари от къде.
  • #2
    7 rate up comment 6 rate down comment
    До 1 ( преди 1 година )
    Да бе ако искаш и безмитно да са то ако беше само до цената щеше да имаме поне 1 завод а най-много щешe да изнасят коли надалеч Нигерия, С. Корея и Пакистан а не Япония и Ю. Корея където не е особено евтино и нямат тръбен газ а ако немците бяха безскрупулни диваци изобщо нямаше да им спре газа твоята евтина Русия. Грешката им е че силно са надценявали умственото ниво на руското управление и не са мислили много за цената на зависимостта от такива хора и вместо ТЕЦове на газ спираха реактори
  • #1
    10 rate up comment 11 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Има заводи и в Русия. Там е евтино. Може там да ги правят, а през Турция да ги внасят в Европа, без да накърняват честта на гордите европейци. :)