IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW ID.2 поскъпна с 5000 евро още преди да се появи

Увеличението на цените на суровините промени и планове на германците за модела

Още преди време Volkswagen обяви плановете си да пусна на пазара достъпен електрически модел, чиято цена ще стартира от 20 000 евро. Оказва се обаче, че германската компания няма да успее да се вмести в подобна цена и базовият вариант на малкия кросоувър ще започва поне от 25 000 евро.


VW ID.2


В интервю за изданието Electrified главният изпълнителен директор на марката Volkswagen – Томас Шефер, разкри, че увеличението на цените на суровините прави този бъдещ малък електромобил по-скъп от очакваното. Той припомни, че при представянето на концепцията ID.Life през миналата година във Volkswagen са говорили за цена от около 20 000 евро, но тя едва ли може да бъде постигнато.

„Ще пуснем серийния ID.2 през 2025 година, като това е превозно средство, което ще струва по-малко от 25 000 евро. Този модел би трябвало да бъде приет много добре от пазара, защото след няколко години стимулите за покупка на електромобил ще изчезнат или ще бъдат много по-ниски“, коментира Шефер.


VW ID.2


Шефът на VW беше попитан дали все пак новия електрически модел ще струва значително по-малко от 25 000 евро. Според Шефер, това ще зависи най-вече от поскъпването на суровините и никой в компанията не може да даде категоричен отговор на това какво ще се случи през следващите години.

Вече е известно, че бъдещият VW ID.2 ще бъде с дължина от 4,09 метра, което е приблизително колкото Polo. В същото време обаче новият модел ще бъде по-висок, което го превръща в електрически еквивалент на VW T-Cross. За това помага и външният вид, който ще напомня повече на кросоувър, отколкото на хечбек.


VW ID.2


Известно е още, че най-достъпният електрически модел в гамата ID на Volkswagen ще се предлага само с предно задвижване, като ще използва платформата MEB. Батерията с капацитет от около 57 кВт/ч би трябвало да осигури пробег от около 400 км (за сравнение по-големият ID.3 се предлага с батерия с 58 кВт/ч, като може да измине 429 км).

Все още не е ясно дали VW планира още един малък електрически автомобил в допълнение към ID.2, който също ка изглежда като SUV. Ако такъв модел се появи в гамата на Skoda, то и във Volkswagen ще трябва да разполага с нещо подобно.


0 от 500