IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

След 30 години колите на Mercedes-Benz няма да катастрофират

Германският производител обещава да сведе броя на инциденти до нула

До 2050 г. броят на инцидентите с автомобили Mercedes-Benz ще падне до нула. За постигането на тази амбициозна цел ще помогнат усъвършенствани системи за подпомагане на водача и облачни платформи, които анализират данни от свързани автомобили, обявиха от германската компания.


Mercedes-Benz безопасност


Постигането на новата цел е разделено на два етапа – до 2030 г. производителят от Щутгарт иска да намали наполовина броя на фаталните инциденти, а до 2050 г. да сведе до нула катастрофите с автомобили на марката.  Това ще стане възможно благодарение на развитието на сегашните системи за подпомагане на шофьора, както и на добавянето на нови.

В момента в модели на Mercedes се използват над 40 електронни асистента - от круиз-контрол и поддържане на лентата до системата Pre-Safe Sound, която подготвя ушите на пътниците за оглушителен удар. Подобрените електронни асистенти, както и цифрови платформи като Mercedes-Benz Road Safety Dashboard, която използва интелигентни алгоритми за анализиране на потенциално опасни райони, трябва да направят колите на марката максимално безопасни.


Mercedes-Benz безопасност


За целта данните за проблемните места ще се събират от свързани автомобили и ще се прехвърлят към градските служби. Това ще помогне да се разбере как такава информация може да повлияе на пътната безопасност. Особено внимание ще се обръща на пешеходците и велосипедистите, затова с предимство са пътищата в близост до детски градини, училища и университети. Подобни проекти вече са стартирани в Холандия и в германския регион Лимбург, където специални системи предупреждават за опасни зони или внезапно заледяване.

Безопасността в Mercedes-Benz се приема сериозно от дълго време. През 1969 г. е основан отделът за изследване на аварии, който с помощта на научни методи анализира повече от 5000 реални произшествия в различни части на земното кълбо. Получените резултати ясно показват как сблъсъците влияят на пътниците и как всеки един от тях би могъл да бъде предотвратен. Но все пак две събития се превърнаха в основни етапи в развитието на системите за сигурност на Mercedes. 


Mercedes-Benz безопасност


Първото е, когато субкомпактната A-Class се обърна по време на „Лосов тест“ (изпитание за стабилност), проведен от шведското списание Teknikens Värld. След него компанията започна активно да внедрява система за динамична стабилизация. Вторият случай е дебютът през 2002 г. на системата за превантивна безопасност PRЕ-SAFE, която се използва от модели на компанията. Mercedes е и първият производител в света, който сертифицира автопилот от трето ниво според правилата на ООН. 


0 от 500
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Al ( преди 1 година )
    Квадратни глупости.
  • #6
    2 rate up comment 2 rate down comment
    /:\ Lancista /:\ ( преди 1 година )
    След 10 години Човечеството ще се е самоунищожило след Ядрена Война, а тия за какво си мечтаят...
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    до предния ( преди 1 година )
    Аа бе, "дойчовците" - не знам... ама ти определено прекаляваш с едни сустанции!!!
  • #4
    2 rate up comment 4 rate down comment
    IM-DrtiйУАЙТBoY ( преди 1 година )
    кви коли, кви пътища, кви аутобани след повече от четвърт век, след като тогава всичко живо ще лети по въздуха - тахита, летящи коли, градски и м/уградски транспорт ... по пътищата на Родината ще има само тревопасни и др. животни, но не и автомобили ... тия дойчоффци почнаха да си бълнуват нещо, май че не са гледали фантаст.филми.
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Не виждаш ли че това е рекламна статия? Няма как да предвидиш всякаква ситуация на пътя и да реагираш. Най-нелепия инцидент на който съм присъствал беше, докато се движех с 40-50 км в час след един автомобил в населено място и едно хлапе с колело спускащо се по стръмна улица се заби странично в автомобила пред мен. Жената която шофираше щеше да получи сърдечен удар от притеснение, но за щастие на хлапето нищо му нямаше, само драскотини. Хайде автопилота да предвиди това?
  • #2
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    За да няма инциденти, няма да можеш да даваш газ. Няма друг вариант. Така че PLAID и всеки, който се качи, крещи: Абе, това легално ли е!?
  • #1
    3 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това поредното самопризнание ли е, че имат втория най-ефективен автопилот и че са само 30 години след Tesla, които имат най-ефективният засега?