IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилите BMW ще предупреждават за драскотини по купето

Баварците патентоваха технология за откриване на ожулвания по каросерията

Германският производител BMW подаде патентна заявка за система за откриване на драскотини, която ще уведомява собственика на автомобила за всяка повреда по каросерията.


BMW


Новата технология се основава на пиезоелектричния ефект - управляващият блок улавя електрическия заряд, който възниква при деформиране и предава информацията на бордовата система на машината или на облачната платформа. Все още обаче не е ясно дали технологията ще стане серийна.

Патентът на BMW описва система, състояща се от предупредително устройство, контролен блок и елемент за откриване на надраскване, който представлява специално фолио. Тъй като през него протича ток, възниква пиезоелектричен ефект, модулиран от деформация под въздействието на външна сила. С други думи - при всяка повреда филмът генерира електрически сигнали, които могат да бъдат анализирани и превърнати в поток от данни.

След откриване на надраскване са възможни няколко сценария. Ако фолиото се повреди по време на шофиране, водачът ще получи звуково и визуално известие. Ако е на паркинг, данните ще се прехвърлят към облачната платформа, а оттам към смартфона на собственика. Системата също така може да запазва информация за драскотини за в бъдеще и да включва камери, които да записват случващото се до колата.

Тъй като заявката за патент все още не е потвърдена, не може да се разчита на бързо внедряване на тази технология в масово произвежданите автомобили. В същото време BMW казва, че пиезоелектричското фолио е евтино и използването му на серийни автомобили няма да повлияе значително на цената на готовата кола. А самата система може да се поставя на превозното средство дори след покупка.


0 от 500