IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо някои собственици на автомобили окачват пластмасови пръстени на бронята

Обясняваме как се появи и какво означава явлението "цурикава"

Една нова мода, пропагандирана най-вече чрез TikTok, започва да набира скорост и тя е свързана с автомобилите. Става дума за пластмасови пръстени, които се закачат на бронята на колата. Но досега никой не е обяснил наистина на широката общественост защо някои собственици на най-обикновени автомобили окачват пластмасови или платнени декоративни дрънкулки на броните си или на т.нар. "куки" за теглене? Сега решихме да запълним тази празнина в знанията ви.


цурикава


У нас тази мода все още не е навлязла, но в много страни от Азия и Америка и дори в Русия тя вече се превръща в масова. А всъщност съвсем не е нова. Ако се вгледате внимателно в потока от автомобили по улиците на който и да е азиатски метрополис, скоро ще забележите разнообразни пластмасови пръстени на броните на колите. Веднага отхвърляме версията, че това са допълнителни приспособления за теглене, защото те са много крехки. Понякога те са направени от тънка тел или от пластмаса. Обяснението е друго.

Едно от тях е следствие от тенденциите за подражаване на коли от моторните спортове. За да се улесни тегленето, автомобилите, участващи в пътни състезания (включително аматьорски), возилата са оборудвани със специално късо парче от издръжлив плат, вместо стандартна кука за теглене, като това се прави с цел безопасност.


цурикава


То е захванато за стандартно залавно място на куката за теглене и е извадено през една или друга дупка в бронята. С такова теглително устройство преместването на колата от трасето е много по-лесно и бързо. Факт е, че в състезанията скоростта на евакуация на счупен автомобил е изключително важна.

В крайна сметка други участници могат да се блъснат в кола, стояща на пистата, причинявайки масивна катастрофа със сериозни последици. А каишката с пръстен, стърчащ от бронята, се превърна в нещо като знак за принадлежност към света на състезанията. Това доведе до факта, че уличните "състезатели" надграждат обикновените си автомобили с този "чип".


цурикава


Второто обяснение за автопсихическия феномен на "бампер пръстените" се отнася до японската тунинг субкултура. Още през миналия век местните любители на „намаляването на клиренса“ на колите си окачваха на задните брони пластмасов пръстен върху платнен колан, „приватизиран“ от интериора на автобус (пътниците се държат за него в обществения транспорт). И като се прикрепи към бронята и се влачи по асфалта, "цурикава" (както се нарича този фетиш) показа на света степента на "подценяване" на окачването на автомобила. И хладнокръвието на собственика на колата.

Днес, този, който окачи импровизирана „цурикава“ на задната броня, направена от импровизирани материали, най-често се стреми да демонстрира на другите участието си в света на „старата школа“ на японския автомобилен тунинги в същото време си своеобразен "рейсър". А разновидности на "цурикава" вече всеки може лесно да поръча чрез интернет от Китай. Има много от тях за продажба - всякакви цветове, размери и дизайни, но остава въпроса: Нужно ли е...?


0 от 500
  • #21
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Джон ( преди 1 година )
    Това е като тези които си пускат да им светят мигачите като дневна светлина. Мега селско.
  • #20
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Вълчо ( преди 1 година )
    Глупости. Това са ударени коли в чужбина, на които никой не им е махнал куката за теглене преди да ги продаде у нас!
  • #19
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Чиро Чампи ( преди 1 година )
    Ко...?Нееее...!Ай нема нужда от глупости
  • #18
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Dddd ( преди 1 година )
    Разбирачите и критиците в кавички започнаха в коментарите
  • #17
    33 rate up comment 1 rate down comment
    Ценко Десподов ( преди 1 година )
    Супер селско изглежда - затова си го слага българина. Защото е просто животно и първичния нагон го води, ракия. Чалга. салата. И е такива простотии - идилия. На прасе звънче
  • #16
    24 rate up comment 2 rate down comment
    Ужас ( преди 1 година )
    Пернишки тунинг, голфове, състезателни аксесоари, малки ***, мозъчен дефицит, големи комплекси, ганьова простотийка, селянийка, чалга.
  • #15
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Петров ( преди 1 година )
    А да не говорим, че тази простотия,я има от поне няколко години в България.Един к се хвалеше. Дори той самия усещаше, че е абсурдно и мега ненужно, нооо.....
  • #14
    21 rate up comment 1 rate down comment
    Петров ( преди 1 година )
    Защото са нещастни!Въобразили са си, че така ще се почувстват щастливи...Същото е и с татуировките и с пиърсинга. Интересно е за 3 минути.
  • #13
    18 rate up comment 5 rate down comment
    Няма ( преди 1 година )
    Къв пръстен ви гони. Това са спортни тегличи които се монтират на състезателните автомобили които нямат нормална кука за теглене. И ме се монтира на бронята, а на предният и задният рог на автомобила като виси през бронята за да може да се закачи при нужда автомобила. Къв тикток кви пет лева. Този тип тегличи може да се монтира на всеки автомобил просто е смешно на стоков масов автомобил съ куцо магаре под капака.
  • #12
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Хаха ( преди 1 година )
    На кои коли има най често такава кука:На голфБез коментар Ха-ха