IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Голямата стъпка: тестваме новото Renault Austral

Най-луксозният кросоувър в историята на френската компания показва новата й посока за развитие

Автомобилните компании винаги са се делели на два лагера. Eдните минават за престижни, предлагат повече и искат повече в замяна. Другите се задоволяват да ни дават достъпна мобилност и да печелят от обеми, а не от високи цени. Проблемът е само, че в последните две години става все по-трудно да определим коя компания към кой лагер принадлежи.
  
  

  
    
Повече от 60 години Renault е една от емблемите на масовия сегмент - с дълъг низ от модели, които не бяха точно бляскави, но за сметка на това бяха достъпни и практични - от Dauphine до сегашното Clio.

Но сега компанията иска да се върне по-назад в миналото, към 20-те и 30-те, когато Renault означаваше елитен автомобил. И ето я първата голяма стъпка в тази посока - новото Renault Austral.
   
    
Renault Austral тест драйв
   
     
Самият факт, че французите са избрали изцяло ново име за този модел, показва до каква степен искат да скъсат с миналото. Компактните SUV са най-доходният сегмент на европейския пазар, но ако ви попитам кой беше досега моделът на Renault в него, може и да не се сетите веднага за отговора.

Kadjar беше един доста скучен клонинг на Nissan Qashqai, и логично не събуди особен ентусиазъм у купувачите. Но сега тази кола е плод на вече по-хладните отношения в алианса между Renault и Nissan. Тя ползва същата платформа като Nissan и Mitsubishi, но технологиите, задвижването, дизайнът са изцяло френски. А сглобката е на завода в Паленсия, което обяснява защо тестваме тази кола тук, в сърцето на Испания.
    
    
Renault Austral тест драйв
  
     
Дизайнът, както вече сте забелязали, е умерена еволюция на познатата ни от последното десетилетие естетика - с характерните Ес-образни светлини, наложени от Лоренс ван ден Акер, и с още по-набъбнала емблема на предната решетка. Истинската революция на новия главен дизайнер Жил Видал ще видим след година в бъдещия Scenic. Тук ролята на Видал се ограничава с леко изчистване на линиите и премахване на заоблености. Резултатът определено хваща окото. Но наистина радикалната промяна при Austral е не отвън, а отвътре.
    
    
Renault Austral тест драйв
   
    
Ако не сте следили новините напоследък, може и директно да не повярвате, че този интериор идва именно от Renault. Няма ги вече евтините материали и недодяланите бутончета. Няма я мултимедията с управление, по-малко логично и от презборни дебати. Вместо това Austral предлага същите два съединени екрана, които видяхме в електрическото Megane e-Tech. Графиката им е красива и с фантастична резолюция. Информационната система интегрира директно основни услуги на Google, включително Google Maps като основна навигация и Google Play за приложения.
    
     
Renault Austral тест драйв
    
     
В добавка към това получавате отличен 9-инчов хедъп дисплей на предното стъкло и общо 32 електронни асистента при шофиране. Austral на практика може сам да си следва лентата, да намалява и ускорява при нужда, и да спира автоматично при засичане на пресичащи пешеходци или колоездачи.
Качеството на материалите е скочило забележимо, макар че все пак трябва да ви предупредим, че ние тестваме най-високото и скъпо ниво на оборудване. Това, което отначало ще ви се стори като футуристичен скоростен лост, всъщност е доста оригинален плъзгащ се подлакътник. Самият скоростен лост е отдясно на волана, като при Mercedes.
    
    
Renault Austral тест драйв
    
     
Тапицерията с елементи на алкантара се среща само тук, както и масажната функция на седалките. Самите седалки са безукорно удобни, точно както бихте очаквали от един френски автомобил. В Renault се хвалят, че мястото за краката на задните пътници е рекордно за сегмента, но всъщност има една уловка. Задната седалка е върху релси и се плъзга 16 сантиметра напред и назад. В най-задно положение наистина осигурява забележителен комфорт, но пък тогава намалява обема на багажника. В най-предно положение товарното пространство достига внушителите 555 литра. Но това е за сметка и на липсващата резервна гума.
    
    
Renault Austral тест драйв
   
     
Austral е дълъг 4 метра и 51 сантиметра - с пет над стария Kadjar и с почти десет над актуалния Qashqai. Но това не е единственото, по което се отличава от роднините си по алианс.

Голямата новина: вече няма дизел. И няма дори чисто бензинов двигател. Цялата гама на Austral се състои само от хибридни модели.
Най-базовият от тях е така нареченият мек хибрид, с 12-волтова система и познатия ни 1.33-литров турбомотор, съвместна разработка на Renault, Nissan и Mercedes. Мощността тук може да е 140 или 160 коня.
    
     
Renault Austral тест драйв
     
     
След това идва 48-волтовият хибрид със 130 коня, насочен към най-чувствителните откъм вредни емисии пазари. Излишно е да ви казваме, че той дори няма да се предлага в България.

И накрая идва моделът, който именно тестваме и на който според Renault ще се пада най-голяма част от продажбите - пълният хибрид. Концепцията вече ни е позната от хибридното Clio: съчетание от бензинов мотор, два електромотора и прословутата многорежимна трансмисия без съединител, създадена първоначално за Формула 1. Но има една съществена разлика - докато Clio ползва добрия стар атмосферен 1.6, под капака на Austral се крие нещо съвсем друго.
    
     
Renault Austral тест драйв
     
      
Това тук е изцяло нов 1.2-литров двигател с 3 цилиндъра и турбо, създаден почти от нулата. Eдинствената прилика между него и злополучния 1.2 ТCe на Renault от предишни години е разстоянието между цилиндрите. Иначе това е двигател, създаден от нулата с една-единствена цел - да е колкото може по-икономичен. Блокът и цилиндровите глави са алуминиеви, но пък и натоварването е по-ниско, защото моторът работи по цикъла на Милър.
   
 

Renault Austral E-Tech

200 конски сили максимална мощност

410 Нм максимален въртящ момент

8.4 секунди 0-100 км/ч

Има и още две разлики с досегашните хибриди на Renault. Първо, батерията е пораснала до цели 2 киловатчаса. И второ, режимите на трансмисията са се увеличили с един до общо 15. Реалният резултат от това е, че в града Austral се движи само на ток в цели 80% от времето. И съответно пести доста гориво. Средният разход в комбиниран цикъл според Renault е малко над 4.5 литра на сто километра. Извън града електромоторът осигурява добър начален тласък при ускоренията, но колата е далеч от спортното усещане, а ускорението от място до 100 км/ч отнема доста над 8 секунди. В нашия тест, който бе изцяло по магистрали и планински пътища, разходът бе около 6.5 на сто.
   
    
Renault Austral тест драйв
    
     
За сметка на това комфортът на окачването е безукорен, а и обезшумяването е доста добро, ако не броим един необичаен аеродинамичен шум при магистрални скорости.

Просветът няма да ви смае, но и не е нужно - Austral е само с предно предаване, без възможност за 4x4. Може обаче да има завиващи задни колела, ако си поръчате системата 4Control като опция. На дълъг път тя подобрява забележимо стабилността. Но всъщност е най-полезна в града. Задните колела могат да се отклоняват на 5 градуса, което намалява диаметъра на завой с повече от метър, до едва 10.10 метра. Това е по-добре от повечето малки градски коли.
    
   
Renault Austral тест драйв
  
     
Изобщо Austral е практичен и много комфортен, макар и не смайващо динамичен автомобил. И определено се усеща качествено направен. Има само един проблем: цената. При дебюта си Kadjar можеше да се купи за малко над 40 000 лева. Austral започва от цели 59 000 за бензиновия мек хибрид. Вярно е, че това включва доста оборудване - 19-цолови лети джанти, големия екран на мултимедията, предни, странични и задни паркинг сензори и камера за задно виждане, амбиентно осветление с 48 цвята, кожен волан и плъзгаща се задна седалка.

За 69 хиляди можете да вземете пълен хибрид в средното ниво на оборудване, вече с 20-цолови джанти и пълен набор електронни асистенти. А колата, която виждате на екрана, в ниво Iconic Esprit Alpine, ще ви даде предни седалки с отопление и масаж, 360-градусова камера и подглавници, които могат да си променят не само височината, но и ъгъла.
    
     
Renault Austral тест драйв
    
     
После стигаме до платените опции: 3500 лева за завиващите задни колела, близо 800 за хедъп дисплея - което определено си струва, около 300 за подгрев на предното стъкло и 1200 за аудиосистема от Harman Kardon.

Това може да се стори солено на хората, които още мислят за Renault като за бюджетен производител. Но е определено под цените, с които сме свикнали в премиум сегмента. Възможно ли е Renault Austral да е успяло да съчетае най-доброто и от двата свята? Само пазарът може да отговори на това.
    
   
Още снимки от теста на Renault Austral вижте в ГАЛЕРИЯТА:


   
   

 

0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 10 rate down comment
    ogog ( преди 1 година )
    ... френска работа - касоле в луксозна кутия и панделка, и вътре па си е боб и зеле - 1.2 обем
  • #2
    15 rate up comment 5 rate down comment
    ТК ( преди 1 година )
    Е как да издържи, 1.2 л. работен обем, 3 цилиндъра...на 4.5 м. кола и поне 1600-1700кг. И цената е разкош 70к. за това автомобилно бижу. Би било добре, кубатурата да е поне 1,6-1,8, задължително 4 цил. +турбо с по-малък надув, но сейфти 160-180 к.с и приличен въртящ момент + хибридите вече по желание. Ако цената на това е към 50к...ще е ОК.
  • #1
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    И Този модел няма да издържи