IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Производителят на iPhone показа два собствени електромобила

Единият ще се произвежда в три различни държави

Сегментът на превозните средства за “активен отдих“ процъфтява в Китай и местните производители се борят да грабнат голямо парче от пая. През лятото електрически пикап представи марката Geely, а сега това направи и компанията Foxconn, известна като производител на iPhone, смартфоните Xiaomi и редица други джаджи.


Foxconn


Всъщност, електрическите коли са две - кросоувър Model B и пикап Model V, като премиерата им се състоя в Тайпе. От Foxconn обявиха, че вторият електромобил ще се произвежда в Тайван, Тайланд и САЩ, докато за бъдещето на първия засега не се разкриват подробности.

Двата модела трябва да демонстрират възможностите на своя производител извън света на електронните джаджи. Дизайнът на Model B е създаден от студиото Pininfarina, което има богат опит в работата с клиенти от Китай. Кросоувърът е изграден върху платформата MIH (Mobility in Harmony) и се доближава по размер до Volkswagen ID.3


Foxconn


Известно е, че електрическият автомобил има изцяло стъклен покрив, а светлините му могат да показват различни икони, като например нивото на батерията. Пробегът с едно зареждане е 450 км.

Пикапът, за разлика от кросоувъра, е украсен с логото на Foxconn. Камионът има полезен капацитет от един тон и може да тегли ремарке с тегло до три тона. Пробегът му е 420 км. Серийният вариант ще се предлага със задно предаване или задвижване на четирите колела, като мощността ще варира от 200 до 400 к.с.


Още снимки на двата електромобила - вижте в галерията:

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ще си купите ли китайска кола за 80-100 хил лв ? А за повече от тези пари ? Това е отговора на въпроса за китайска инвазия в автомобилостроенето !
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "Китайски подизпълнител на Apple показа два собствени електромобила"
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Стоянов е много прав. Ишлеме... значи са добри във всичко.. джапанки, кецове, телефони, коли.. 4-ти ще си купиш ли кола сгобена от подобна фирма? Добре, че има стандарти в ЕС.
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До Стоянов ( преди 1 година )
    Май въобще не си разбрал статията? Foxconn ще произвежда тези електромобили, а не iphone или xiaomi. Тази фирма произвежда всякакви стоки на ишлеме, включително iphone и xiaomi. Тоест те само сглобяват чужди продукти. Спекулира се че и Тесла може да ги наеме, за да смогне с планираното производство на 20 милиона електромобила през 2030 година, ако не успее да изгради достатъчно производствени мощности.
  • #3
    2 rate up comment 3 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    Най-вероятно защото ти си част дървените глави, които въобще не разбират какво се случва в света на автомобилостроенето.
  • #2
    2 rate up comment 11 rate down comment
    Стоянов ( преди 1 година )
    Кьораво, куцо и сакато започнаха да пройзвеждат автомобили. Били I-phone, xiaomi, и какви ли не знайни и незнайни компании. Що не си гледате телефоните , ами се занимавате с автомобилостроене?
  • #1
    4 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това не са електромобили, а електрогрозили. Особено пикапа прилича на някоя индийска Тата. Ще свърна да повърна. Поредните американски ***.