IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Metallica и Лучано Павароти – кое действа по-опасно на шофьора?

Изследване показва как влияе избора на музика на човека зад волана

Хард рок, лек поп или лиричен джаз в колата - каквото и да предпочитате, изборът на музика се отразява на вашия стил на шофиране. Наистина ли обаче сериозната музика може да ви накара да давате повече газ?


музика


На този въпрос се опитва да отговори Британския институт за пътно движение VIAS, според чийто експерти има списък с песни, които са подходящи за слушане по време на движение, както и такива, които би трябвало да се избягват. За да докажат твърдението си, учените са провели няколко експеримента, чиято цел е да се изследва ефекта на веселата и тъжната музика върху концентрацията и шофьорските умения.

Оказва се, че веселата и жизнерадостна музика разсейва шофьорите. Те са щастливи, докато пътуват и дори са склонни да почукват по волана или да си подсвиркват в ритъма. В резултат на това средната скорост на движение беше намалена, но и контролът върху управлението също намалява.

На свой ред тъжната музика има малко по-различен ефект, тъй като участниците в експеримента карат по-бавно. Вниманието на водачите автоматично се превключва към ритъма или текста на тъжна музика. Те явно си припомнят лични емоционални преживявания, които разпознават в музиката. Така се оказва, че тъжната музика води до по-безопасно шофиране, докато веселата води до намаляване на концентрацията.


музика


Експериментът на британците доказва и друго – под звука на тежките композиции на Metallica шофьорите карат по-бързо, отколкото слушайки оперни арии на Павароти. Оказва се, че темпото на музиката има голямо влияние върху процеса на управление на автомобила. Ако то се увеличи, симулираната скорост на движение на субектите също се увеличава. А това се отрази и на честотата на нарушения на пътя.

Грешки като пренебрегване на червен светофар или пресичане на лентата на неправилно място са по-чести при музика с бързо темпо, отколкото при музика с бавно темпо. Затова и експертите са категорични, че силната и вълнуваща музика неизбежно увеличава сърдечната честота и затова тя може да се счита за опасна на пътя.

„Направихме експеримент с шофьори, които трябва да пътуват 400 км. При някои в колата свиреше класическа музика, а при други – хеви метъл. Оказа се, че първите се движат много по-внимателно. Тези, които слушаха хеви метъл и хард рок караха много по-бързо от останалите, като същевременно проявяваха и забележима агресия“, коментира един от ръководителите на експеримента Стеф Вилемс.


музика


Според него, оптималната сила на звука на музиката по време на движение трябва да бъде в диапазона от 55 до 65 децибела. А плейлистът с песни, които са подходящи да пътуване, трябва да включва парчета като „I'm Yours“ на Джейсън Мраз и „Come Away With Me“ на Нора Джоунс. В същото време има и песни, които трябва да се избягват, като сред тях са „How You Remember Me” на Nickelback, “Paradise City” на Guns N' Roses и "On the Road Jack" на Рей Чарлз.

Най-важното обаче, според експертите, е да слушате музика, която харесвате, но в същото време тя да не бъде прекалено силна, за да отнеме цялото внимание на човека зад волана. Той трябва да бъде внимателен през цялото време на пътуването и да не допуска музиката да му пречи.


0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Неук ( преди 1 година )
    Правил съм си експерименти по магистралите на по-дълги пътувания. Примерно онова еднообразно трасе от славонски брод към загреб или от сегед към будапеща ама нощем. Класика бавна част означава или без промяна или минимално по-бавно. Класика първи или последни части доста нагоре ( километража скрит друг гледа на GPS -a ). Поп или рок ( метал и т.н.) почти никога нагоре, по-скоро надолу. Чалга ( не слушам ) но за секунди вдига доста скоростта - нерви. Това е за мен, за другите явно е различно.
  • #10
    5 rate up comment 2 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 1 година )
    най подходящата песен за спокойно шофиране е "Du Hast" на Rammstein...
  • #9
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    класиката зад волана е ивана Ръката на воланаКосата разпилянаИ риза секси разкопчанаВ сърцето ми шофирашНахакано лавирашИ всичко в мене провокирашКъв си ти, бе? Нямаш никакви комплексиТи просто нямаш дубликатВоди ме в някоя квартална кръчма и поръчвайПий за мене и се сбий заради менеВсичко живо да ни псуваОт целувките ни бясно да ревнуваБясно карай на червеноОо, да полудеем тази нощавтомобила е трибуквен но не е киа
  • #8
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Джо Кокър ( преди 1 година )
    Най-готина е класиката - черен немски автомобил със спуснати джамове да дъни чалга на макс и да изчезва като нинжа, в облак черен ауспухов дим.
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    пропуснали сте DJ на предна дясна седалка, каква програма ви е спретнала ;-)
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    IM-DrtiйУАЙТBoY! ( преди 1 година )
    И в повечето щатски модерни филми, когато действието става на някой хай-вей, то тогаз логично и съвсем уместно звучи предимно и най-вече кънтри- и малко по-твърдия съвременен кънтри-рок... И предполагам, че това преднамерено вложено намерение на авторите на музик.съпровод в даден филм далеч не е случайно или пък не в час, дори напротив, защото има своето логично и уместно мяясто - просто, щото има ЗАЩО. И аз не съм го измислил, а съм само свидетел и наблюдател на този недвусмислен факт.
  • #5
    0 rate up comment 2 rate down comment
    IM-DrtiйУАЙТBoY! ( преди 1 година )
    Като стар мюзик.спец, знам и е доказано, че най-подходящата за дълго каране по някоя лонг-дистънс магистрала мюзик е тази, в която е заложен еднообразен еднакъв и повтарящ се ритмичен модел, в случая става дума само и единствено за кънтри и кънтри-рока, респ. фолк и фолк-рока в Щатите и Бритиш-острова. Балади, лирически и пр. душевни песни приспиват, по-бързия хард+хеви изважда някаква форма на агресия, а пък евър-грийнът е скучен... Има ON The Road again - на Canned Heat, както и Hit The Road.
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Жорко ( преди 1 година )
    On the Road Jack - те такова парче нема, има Hit the Road Jack. Не е лошо.
  • #3
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "беше намалена", "А това се отрази" - Петърчо, ти там ли си бил? Преводите ти са пълна мешаница от неправилно използвани времена. Да превеждаш, означава да излиза български, а не да запазваш руските конструкции!
  • #2
    8 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Концентрацията е висока когато чалгата е на макс.Може и сръпско ;)