IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Силната музика в колата е опасна

Намалява реакцията на водача с 20%

Силната музика в колата е опасна

Силната музика в автомобила е опасна за водача и пътниците, твърди проучване на учени от Института за транспорт във Вилнюс (Литва). Според изследването, музиката в автомобила намалява реакцията на шофьора с около 20%.

Силното слушане на музика не само пречи на водача за чува звуковите сигнали, подавани от други участници в движението (най-вече на колите на Бърза помощ, пожарните служби и полицията), но и оказва влияние върху начина на управление на транспортно средство. 

Съответно, някои песни или мелодии карат шофьора да действа по-импулсивно. Затова експертите съветват по време на пътуване да се избират по-спокойни музикални произведени. И дават за пример статистиката, според която между 7 и 10% от катастрофите на пътя стават именно заради силна музика в автомобила. Това може да се избегне, като вниманието на водача не се отвлича.

В изследването на института са участвали специалисти от Управлението за безопасност на пътя на Литва, както и от местната пътна полиция. Именно правоохранителните органи на страната ще продължат инициативата за пътно безопасност, като спират водачите, които слушат силно музика в колите си. Първият път те ще получават предупреждение, а при втори подобен случай ще бъдат глобявани.

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    sam ( преди 5 години )
    отивам да си пусна death from above в колата
  • #2
    0 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    На мен не ми пречи. Би ми пречела, ако слушах чалга. Шоферите ва ВАГ и БМВ са феновете на този тип "музика", а най-лошото е, че я слушат с отворени прозорци, за да чуват и другите.
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Не знам дали е опасна, но определено пречи.Аз лично съм свикнал да държа едно ухо на колата през цялото време, всичко става.Не че не слушам силно музика чат-пат...