IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да предпазим автомобила от вредното въздействие на природата?

Спазването на тези съвети ще ви спести доста бъдещи проблеми

Всички превозни средства са изложени на въздействието на околната среда. Независимо при какъв климат живеете, автомобилът ви е изложен на редица вредни влияния като: слънце, вятър, валежи, урагани и какви ли не още природни явления. Затова трябва да знаете как да защитите колата си при лошо време. 

Какво може да правите ежедневно?

Не само природните бедствия могат да съсипят автомобила ви. Природата оказва непрекъснато  въздействие върху него, особено ако се намира навън. Ето с какво е добре да се съобразявате, за да запазите колата си в добър вид:

Avto.BIM
 

- Паркирайте на сянка – слънчевите лъчи причиняват много щети, особено ако колата стои с часове на слънце всеки ден. 

Пораженията са от избледняване на боята до повреди в интериора: пукнатини на арматурното табло и кожата на седалките, избелели тапицерия и под. Прекомерното нагряване е пагубно и за всички гумени елементи под капака на двигателя, както и за всяка пукнатина по предното стъкло.

- Ако все пак колата ви е изложена дълго време на слънце, то е добре да използвате слънцезащитен протектор за предното стъкло, който ще пази таблото и интериора от вредните UVлъчи.


Avto.BIM
 

Във верига магазини за авточасти Avto.BIM.BG се предлагат качествени покривала и сенници, които може да закупите и онлайн на www.avto.bim.bg. Веригата разполага с богат асортимент от авточасти и автоаксесоари, които са с доказан произход и качество.

- Пазете се от природни бедствия – информирайте се за прогнозата за времето, за да защитите автомобила си при ураганен вятър, градушки и бури. Ако нямате възможност да приберете колата си в гараж, то помислете за място, което е далеч от възможни падащи отломки и други предмети. 

Потърсете навес или поставете покривало против градушка. А когато има опасност от интензивни валежи и наводнения паркирайте на място,  до което водата трудно ще достигне.

Как да решите проблема дългосрочно?

Използвайте покривало за кола. То ще защитава ежедневно автомобила ви както от вредните слънчеви лъчи, така и от градушки, вятър, сняг и дъжд. Наличието на покривало за кола има своите предимства, които се изразяват в:

- Под покривалото автомобилът остава чист за дълго време, защото върху него не полепва прах, вода и мръсотия. Дори да сте паркирали в гараж няма как да избегнете наслояването на прах и други замърсявания.


Avto.BIM
 

- През зимата едно покривало спасява от почистване на сняг и лед по прозорците. На всеки се е случвало да стои на студа със стъргалка в ръка, а много по-лесно е да се поставя и сваля покривалото върху колата.

- То може да защити колата при буря и градушка и да я запази суха, като предотврати поражения по купето от падащи ледени късове и други предмети.

- Защитава от появата на мухъл, плесен и ръжда върху купето и вътре в салона. Покривалото се изработва от дишаща материя, която позволява на влагата да се изпарява и същевременно има слой, който не пропуска вода и предпазва от намокряне.

- Предпазва от набези на животни, падащи листа и клони от дървета.

- През лятото колата е защитена от вредните слънчеви лъчи и от прегряване на купето.

Защитете салона

- Поставете стелки за кола – те предпазват пода на автомобила и багажника от намокряне и развитие на корозия. Стелките са полезни при мокро време, когато попиват и задържат водата и мръсотията от обувките ни. Също така и при сухо и топло време, когато улавят и задържат праха и полените в себе си.

- Калъфите за седалки и други елементи също предпазват интериора от замърсяване и въздействието на UV лъчи.


Почиствайте редовно колата си

Освен добрия външен вид, редовното почистване ще поддържа колата ви здрава и ще може да я предпазва от различни атмосферни влияния.


Avto.BIM
 

- Измиването на колата предотвратява напукване и избледняване на купето. Когато автомобилът е мръсен, наслояванията създават микродраскотини , които под въздействието на слънцето водят до по-бързо избледняване и напукване на боята.

- Нанасяйте редовно защитно покритие на боята от вакса след измиване и подсушаване. Честотата на нанасяне на покритието зависи от вида му и условията на експлоатация на автомобила. Специалистите препоръчват поставянето на защитно покритие на около шест месеца.

- Поставете антикорозионен грунд върху пода и праговете на автомобила. Той създава защитен филм, който не допуска механични и химични увреждания.

- За да предотвратите появата на корозия е добре да се впръска антикорозионен спрей в различните кухини и други трудно достъпни места по купето.

Проверете състоянието на подкалниците

Подкалниците предпазват вътрешната страна на калниците от кал, пясък, камъни, вода и всичко друго, което гумите изхвърлят при движение. Те предотвратяват замърсяване, драскотини и последваща корозия по повърхностите, които се намират под самите калници.

Периодично проверявайте състоянието на кората под двигателя, която също е много важна за опазване на купето и двигателя от корозия и при преминаване през локви вода и кални участъци.

Ежедневно автомобилите са изложени на различни въздействия на климата. Дори да няма природни бедствия, превозните средства бавно и сигурно се повреждат от заобикалящата ни околна среда.
 
За да се ограничи това влияние и да се запази доброто техническо състояние на автомобила е необходимо той да се предпазва и поддържа. А необходимите консумативи, аксесоари и резервни части ще намерите във верига магазини Авто Бим БГ,  където ще ви предложат подходящото за вашия автомобил.