IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо автомобилът не обича слънцето?

Няколко съвета как да бъдат предпазени салона и каросерията

Както е добре известно, слънцето има пагубен ефект върху автомобилите, особено върху тези с по-тъмни нюанси. Загубата на цвят и увреждането на лаковото покритие обаче съвсем не са единствените проблеми, твърдят експерти и посочват начини за справянето с тях.


защита от слънце


Ултравиолетовите лъчи унищожават боята и само нейният най-горен слой се противопоставя на това. Там, където той е повреден, радиацията ще унищожи както боята, така и нейната основа, като ще увеличи опасността от корозия.Ето защо, ако има удари и драскотини по каросерията, най-добре е да паркирате на сянка.

Голяма част от шофьорите полират автомобилите си и не пренебрегват редовното миене. Ако е изложена на слънцето, прашната повърхност избледнява неравномерно, което с времето започва да се забелязва. Затова и отстраняването на мръсотия от колата трябва да става незабавно, а не да се чака планираното за сред време посещение на мивката.


защита от слънце


Катранът, битумът и птичият тор са особено опасни, тъй като при високи температури те буквално се „заваряват“ към боята. Локално замърсяване с тях може да се окаже сериозен проблем, тъй като оставя грозни петна по каросерията. Разбира се, те може да бъдат премахни по-късно, но това ще изисква доста скъпа и отнемаща време процедура за полиране.

Експертите съветват също така да не се използват домакински химикали за премахване на петна, тъй като могат да повредят покритието. За тази цел си има специални продукти, предлагани от специализираните магазини.


защита от слънце


Интериорът на превозното средство също страда на силна слънчева светлина. В тъмна на цвят кола, оставена на слънце, температурата в салона може да достигне до 80 градуса по Целзий. При тези условия старата или евтина пластмаса започва да избледнява и става крехка, като може да се изкриви и дори да се счупи.

За да се запази салона, трябва да се използват слънчобрани, които отразяват светлината. Освен това, в колана не бива да се оставят опасни предмети или работещи устройства, а също така батерии и очила. Последните могат да работят като леща и да фокусират слънчевите лъчи. Резултатът обикновено са изгорели седалки и разтопена пластмаса.

0 от 500