IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Черни, сиви, бели: колко се нагряват различните автомобили на слънце

Тест с термокамера показа разликата в зависимост от външния цвят на колата

По правило, в южните райони има много малко черни автомобили. Защо е така знаем още от училище и от собствения си житейски опит. Тъмните цветове поглъщат повече топлина, а светлите - отразяват слънчевите лъчи. Всеки може да се убеди в това, ако седне в жегата в черния кожен салон на някой автомобил или пипне капака му, например. До колко градуса обаче се е нагряла колата и какви са разликите между черния и някои други цветове?
  
  
термокамера, на слънце
  
   
Отговор на този въпрос дава влогърът от YouTube канала MikesCarInfo. Експериментът е проведен в 1 часа следобед в крайбрежното градче Мъртъл Бийч, шата Южна Каролина. "Въоръжен" с термична камера Flir ONE, влогърът се приближава до няколко паркирани всъдехода Toyota Highlander, които се различават само по цвета на каросерията. Температурната разлика между белия и черния автомобил е почти 25 градуса по Целзий. По-специално, капакът на черната Toyota е нагрят до 70,6 градуса, а на бялата - до приемливите 45.
  
 


  
    
Разбира се, тези два цвята са в точно противоположните краища на спектъра. Термокамерата обаче измерва и нагряването на сивия и сребърния кросоувър. Може да се предположи, че те биха били между черния и белия по отношение на температурата. Оказа се обаче, че сивата Toyota е почти толкова гореща, колкото черната: над 63 градуса по Целзий! Сребърната също се оказа с висока температура, макар и по-ниска - почти 54 градуса.

  

0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    V1per ( преди 3 години )
    На 99% от арабските автомобили, стъклата са затъмнени, включително предните странични
  • #4
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    В колко арабски държави си бил ми е интересно, че дрънкаш подобни измислици? Има черни коли и още как! Не са така масови, както в Европа, но ИМА! Какви кремави цветове, какви 5 лв.? Преобладават белите и сребристите цветове. Стъклата са им затъмнени, а не както твърдиш. На всичките са затъмнени. Не съм видял кола без затъмнени стъкла. Предполагам фабрично ги правят така за тези държави. Често съм виждал и стъкла с огледално фолио. За страничните и 4-те + задното само, предното не е фолирано.
  • #3
    7 rate up comment 6 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Арабите са открили топлата вода отдавна.Там тъмни коли пряктически няма, почти няма и такива с черни/затъмнени прозорци (теорията, че черните прозорци спират слънцето не работи там). Карат предимно коли с някакъв кремав цвят много близък до бялото.Тук нещата са по-различни, но все-пак лятото в черна кола не е комфортно. Аз в града карам една малка кола без климатик, която е черна и дори да е хладно навън, вътре е горещо и неприятно. Како се напече, спокойно можеш да пържиш яйца на нея.
  • #2
    21 rate up comment 4 rate down comment
    Volk_bez_Volkswagen ( преди 4 години )
    "От жега *** - гъзар бъди" - девиза на родните мутри с черни беенвета. ;)
  • #1
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Доста сериозна разлика между черен и бял автомобил! Интересно ми е каква е разликата в температурата вътре в купетата на съответните автомобили. А коженият салон е голям недостатък при силно слънце. Напича се яко. Просто е ужас. Едната ми кола е с тъмно кафяв кожен салон и при температури над 30 гр. не можеш да седнеш вътре, ако колата е стояла на слънце повече от 1 час. Купил съм и покривало за тази цел, защото наистина вътре не се стои, а ако си с къси *** можеш да си изгориш кожата на седалк