IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Паркиран на слънце автомобил убива коронавируса в салона

Учени от САЩ стигнаха до този извод след мащабно изследване

Всеки, който е сядал в паркиран на слънце автомобил през горещите дни на годината, знае колко много загрят е салонът. Отдавна всички ни предупреждават колко опасно може да бъде това за децата или домашните любимци. Затова трябва да сме по-отговорни и никога да не забравяме детето или любимото куче или котка в паркирана на слънце кола, докато отскачаме "за малко" до магазина.


Коронавирус слънце


Ново мащабно изследване на Университета в щата Джорджия показва, че парниковият ефект на автомобила, причинен от късовълновото излъчване на слънцето през стъклото, може да убие вируса, причиняващ COVID-19. Дори в ден с относително хладна температура от 21 градуса по Целзий, в салона на колата тя може да скочи до 45 градуса в рамките на един час, а в ден с 27 градуса тази стойност е 50,5 градуса. Същият ефект, който може да причини топлинен удар и смърт на многоклетъчни организми, в много отношения е подобен на новия вирус SARS-CoV-2.

В проучването се посочва, че високите температури намаляват драстично времето, необходимо за унищожаването на новия коронавирус. Въпреки че може да живее върху хартия и картон около един ден, а върху пластмаса и неръждаема стомана три дни при температура на околната среда от 22 градуса, повишаването на температурата до 54 градуса убива 99,99% от вируса за около 20 минути. При 65,5 градуса това става за 5 минути.


Коронавирус слънце


За опаковки и маски за лице, които не са чувствителни към топлина, един ден на слънце може да бъде достатъчен, за да намали значително риска от предаване на коронавирус. От Университета в щата Джорджия  също така посочват, че сушилните за дрехи се загряват до около 54 градуса, така че изпирането на маска от плат в пералнята и след това изсушаването й, също може да бъде достатъчно, за да премахнете от нея коварния вирус.

0 от 500