IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

EС инвестира 600 млрд. евро в по-бързо навлизане на електромобили

Новата енергийна система ще се нуждае от 30 млн. превозни средства на ток през 2030 г.

Ще са необходими над половин трилион евро инвестиции за модернизиране на енергийната мрежа на Европа през това десетилетие, ако страните искат да успеят да увеличат вятърната и слънчевата енергия, за да се освободят от руския газ, съобщава агенция Ройтерс, като се позована на проектодокумент, с който разполага.

 

електрическа мрежа

 

Става въпрос за план за действие за дигитализиране на енергийната система, който ще бъде представен от ЕК тази седмица, както и нови спешни мерки за укротяване на главоломно високите цени на газа и подпомагане на енергийните фирми с финансови затруднения тази зима.

Зелената промяна на ЕС зависи от огромните инвестиции в енергийната мрежа, се казва в документа. За електрическата мрежа са необходими 584 милиарда евро до 2030 г., за да се подпомогне планираното бързо навлизане на електрически превозни средства, възобновяема енергия и термопомпи за прехода от изкопаеми горива.

 

regnum_picture_1465463714338211_normal

 

За да постигне екологичните си цели и да се откаже от руските изкопаеми горива в рамките на няколко години, ЕС ще има нужда от 30 милиона превозни средства с нулеви емисии по пътищата до 2030 г., плюс слънчеви панели във всички нови домове до 2029 г., се казва в проекта.

Около 400 милиарда евро ще бъдат насочени към разпределителната мрежа. Около 170 млрд. от тях ще се съсредоточат върху дигитализацията, включително така наречените „интелигентни мрежи“, които реагират по-бързо на местните колебания в предлагането и търсенето, като помагат да се губи по-малко енергия. „Намаляването на емисиите на парникови газове с 55% и достигането на дял от 45% възобновяеми източници през 2030 г. може да се случи само, ако енергийната система е готова за това“, се казва в проекта, позовавайки се на целите на ЕС за климата.

 

napenergiarol

 

Държавите от ЕС са до голяма степен отговорни за своите национални енергийни политики, въпреки че ЕС предлага финансиране за трансгранични енергийни проекти и призова страните да насочат парите от огромния фонд за възстановяване от COVID-19 към по-екологични енергийни системи.

Инвестициите в надграждане на мрежата и цифрови енергийни технологии ще направят системата по-гъвкава и ще я адаптират към по-голям дял от възобновяема енергия - позволявайки на потребителите да насочват резервна енергия от слънчеви панели обратно към пазара или да използват електричество, съхранявано в техните електрически автомобили, за да захранват своите домове.

 

 

0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 5 rate down comment
    край ( преди 1 година )
    Някакво имагинерно ЕС инвестира някакви имагинерни милиарди. След излизането на Великобритания, ЕС остана с един мотор - Германия. След войната в Украйна тоя мотор остана без гориво. А като влезнат и "тигрите" Македония и Албания и каквото остане от Украйна- ЕС ще стане... нищо няма да стане.
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    До 4 ( преди 1 година )
    Какви вероятности? За 4 години ТЕЦ има 16% по-малък дял от 49 на 33% без "ако" като 10% от намалението е за последните 2 години. С това нарастващо темпо на преход след няколко години вече няма да има нужда от вносни горива за ток (а само местни въглища докато са нужни) а най-скоро ще е газта разбира се първоначално заменена в голяма степен от въглища които са по-евтини защото поскъпнаха по-малко пъти а ВЕИ+АЕЦ вече имат 60% дял в ЕС
  • #4
    3 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    1-ви, имаш много вероятности и "ако". Със същия ефект можеш да разсъждаваш по темата да удариш 6 от тотото. Ясно е като бял ден, че елктрификацията няма да стане, но явно едни пари трбва да се "похарчат" - да се разбира да отидат където трябва. И затова 500 мил. европейци, ще платят сметката, но ще останат гладни. А през това време шепа некадърници, ще им обясняват "ние мислим за природата".
  • #3
    4 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    100% веи никога няма да се мине дори на 50% няма да се мине освен ако населението на Света не стане 2млрд и да няма заводи а да се върнем към пещернячество
  • #2
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако се съберат много електрички с двупосочни зарядни портове и съответно такива зарядни станции, много лесно ще се мине дори на 100% ВЕИ. НО се получава, че си дал много пари за електричка, а за компенсация получаваш ограничен пробег и освен това Ел мрежата ти амортизира батерията малко или много
  • #1
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Ще се оправим ( преди 1 година )
    През 2017г в ЕС 49% от тока е от въглища и газ, 2019г е 43% а през 2021г вече е 33% от които 16% въглища и 17% газ. Сега с ускорен преход газта няма да играе голяма роля за цената на тока вероятно още след година заменена от ВЕИ и въглищата които са по-мръсни но по-лесно се пренасочват и за това сега са по-евтини но и техния ред няма да е след много години както личи за 2 години ТЕЦовете имат с 10% по-малък дял и всяка година това се ускорява