IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Над 1 милион коли на Tesla се оказаха с опасни прозорци

Компанията ще се опита да реши проблема дистанционно

Американският производител Tesla откри в над 1 милиона автомобила в САЩ проблем - има опасност прозорците да прищипят пръстите на човек, докато се вдигат, информира motor1. Оказва се, че автоматичната система, контролираща прозорците, не реагира правилно, когато засече препятствие, се посочва в документи на компанията, подадени до регулаторните органи.

 

2022-tesla-model-3

 

Според Националната служба за безопасност по пътищата (National Highway Traffic Safety Administration) това е нарушение на стандартите за автоматични прозорци на колите. Точната бройка на електромобилите е 1 096 762 единици от Model 3 (2017-2022 г), Model S (2021-2022), Model X (2021-2022) и Model Y (2020-2022).

Компанията е установила проблема при производствени тестове през август, а собствениците на засегнатите автомобили ще бъдат уведомени с писма, като след 13 септември произвежданите автомобили вече са с обновен софтуер. Компанията посочва, че няма информация за евентуални искове за обезщетение или наранявания, причинени от прозорци. Посочва се също така, че проблемът може да се реши и от разстояние с обновяване на базовия софтуер на автомобилите.

 

2022-tesla-model-3 (1)

 

Tesla имаше подобни масови проблеми няколко пъти тази година. През май компанията трябваше да актуализира 130 000 машини, защото процесорът на информационно-развлекателната система можеше да прегрее по време на бързо зареждане, причинявайки забавяне на дисплея или изгасване. Актуализация по въздуха коригира проблема.

Също през май в 48 184 автомобила Model 3 Performance имаше неправилно състояние на скоростомера, докато колата е в режим Track. Актуализация на софтуера разреши проблема.

 

2022-tesla-model-3 (2)

 

Имаше и две кампании относно функцията за нов външен музикален софтуер Boombox. Първият беше през февруари за деактивиране на системата, освен ако превозното средство не е паркирано. Технологията е използвала външните високоговорители за възпроизвеждане на музика или звуци, а това може да скрие тона на системата за предупреждение за пешеходци. Вторият проблем на Boombox деактивира системата, когато превозното средство е в режим Summon - функцията за дистанционно извикване на автомобила от мястото за паркиране. И двете изискваха само софтуерни актуализации.

 

 

0 от 500