IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Delage махна покрива на хибридната си суперкола D12

Френският роудстър има мощност 1100 к.с. и максимална скорост 360 км/ч

Бутиковият френски производител Delage представи нов вариант на суперавтомобила D12, който вече е роудстър. Хиперавтомобилът бе показан през 2020 г. и лансиран изключително като купе с фиксиран покрив, но следващата стъпка е да се „отреже“ покрива на машината, съобщава Carscoops.

 

Delage-D12-Speedster-1

 

Френската компания Delage блести на световната сцена през първата половина на ХХ век, но след финансови проблеми и промени в собствеността затваря врати през 1953-а. През 2019 г. компанията е възродена от бизнесмена Лоран Тапи заедно с фен клуба Les Amis de Delage. През 2020-а беше представен първия хиперавтомобил Delage D12 и усъвършенстването му все още не е завършено. Но сега Delage Automobiles обяви разширяването на гамата, като в допълнение към купето се предлагат две версии без покрив наведнъж - Speedster и F1.

Хиперавтомобилът е почти изцяло разработен във Франция, а пилотът от Формула 1 - Жак Вилньов, участва във фините настройки. Машината има предизвикателен дизайн, двуместен кокпит с тандемни седалки и необичаен волан. Носещият монокок и предният модул са изработени от въглеродни влакна, задната подрама е алуминиева. Създателите обещават най-високото ниво на ускорение сред пътните коли, ненадмината притискаща сила и много повече.
Зад седалките в основата е вътрешно разработен атмосферен V12 двигател с работен обем 7,6 л и мощност 990 к.с. при 832 Nm. В тандем с него работи електрически мотор с възвръщаемост от 110 к.с. и 244 Nm. Пиковата мощност на хибридната система е 1100 к.с. и 1076 Nm. Осемстепенна автоматична скоростна кутия с един съединител работи със задните колела, но няма задна предавка. Заден ход се осигурява изключително от електрически мотор.

 

Delage-D12-Speedster-29

 

Предлага се и модел D12 Club със същия 7,6-литров V12 двигател, но използващ по-малък електрически мотор с 20 к.с. за шофиране с по-ниска скорост, паркиране и заден ход. Този вариант е ограничен до 996 к.с. и 884 Nm. Има и пистова версия - Delage D12 F1. Тя е с по-лек и компактен електрически двигател с 38 к.с. и 52 Nm, което прави възможно намаляването на теглото на колата от 1390 кг на 1300 кг. Във всеки вариант има регулируемо окачване и карбоново-керамични спирачки.

Базовото купе е лишено от обичайните врати, достъпът до пилотската кабина е през композитен стъклен купол, който се отваря напред. Роудстърът също има тази сгъваема секция, но без страничните прозорци и панела на покрива. Версия F1 също няма преден обтекател, а вместо него е монтиран само малък дефлектор, който прекъсва въздушния поток.

 

Delage-D12-Speedster-42

 

Интересното е, че Delage не предлага автомобили с различни типове каросерии, а различни видове шарнирен капак в комплект с една кола. Собственикът ще може да ги смени в зависимост от сезона и метеорологичните условия. Базовият вариант остава купето за 2 милиона евро (без данъците), а допълнителната добавка ще струва още 190 хиляди евро. За комплект от две надстройки (Speedster и F1) компанията иска 260 хиляди.

Тъй като типът на надстройката не влияе по никакъв начин на цялостния дизайн на машината и практически не променя нейната маса, динамичните характеристики също не са се променили. Според изчисленията на разработчиците, базовият Delage D12 може да ускори до 100 км/ч за 2,6 секунди и до 300 км/ч за 14,1 секунди. Пистовата версия не е толкова динамична - съответно 2,9 s и 14,9 s. Максималната скорост е същата е 360 км/ч.

 

Delage-D12-Speedster-32

 

Всички тестове ще бъдат през следващата година, когато Delage D12 ще бъде напълно готов. Тогава компанията очаква да започне продажбите. Планираният тираж е 30 екземпляра. Delage D12 наскоро направи своя дебют в Северна Америка на Monterey Car Week. Известно е, че седем от деветте екземпляра, предназначени за САЩ, са били продадени по време на събитието.

 

 

0 от 500