IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо 4 стари джанти струват колкото нова Toyota Corolla?

Продавачът иска $18 700 за комплекта и то със стари гуми

Ако сте решили да вложите $18 700 в автомобил и добавите още 2000 може да си купите, например, чисто нова Toyota Corolla. Има и други нови коли за такава цена, разбира се, че и много по-добри втора употреба. За $18 700 обаче в eBay се продава... комплект от 4 джанти.

 

BMW-M1-Wheels-3

 

Защо са толкова скъпи, след като още по-странното е, че въпреки високата цена, четирите джанти дори не изглеждат в толкова добро състояние - с прах и мръсотия, покриващи повечето им повърхности. Отговорът е - защото са за BMW M1.

Този автомобил се смята за едно от най-уникалните и значими творения на германския производител, така че е съвсем подходящо тези изключително редки спортни автомобили със средно разположен двигател да имат висока цена. Но това, което може да е малко по-изненадващо, е, че само джантите от тази кола могат да струват почти толкова, колкото средната цена за компактна кола.

 

bmw-m1

 

BMW M1 е легендарен за баварската марка. В неуспешен опит за сътрудничество с Lamborghini за сериен състезателен автомобил се ражда първата самостоятелна М кола. Произвежда се от 1978 до 1981 г., като са изработени 453 бройки. Колата е оборудвана с 3,5-литров 6-цилиндров двигател с мощност 277 к.с. Задвижването е задно, а кутията е петстепенна механика. M1 е един от първите масово произвеждани спортни автомобили със средно разположен двигател. Максималната скорост е 262 км/ч, а ускорението до 100 км/ч е за 5,6 сек. M1 е създаден, за да се конкурира с Porsche в състезанията.

Тези алуминиеви джанти са специално направени от Campagnolo - компания, известна с доставките на колела за Формула 1 през 70-те години. Campagnolo също прави магнезиеви колела за марки като Alfa Romeo, Ferrari, Lamborghini и Maserati.

 

bmw-m1 (2)

 

На джантите също така са монтирани оригиналните гуми, Pirelli P7, които са практически неизползваеми. В най-добрия случай ще станат музейни експонати, но в случай, че някой иска да ги използва за друга кола трябва да знае, че задните колела са по-широки от предните. А като размер биха паснали на текущата Honda Civic Type R. Но все пак по-разумното е да бъдат автомобилни сувенири, отколкото нещо друго. Но пък цената наистина е огромна.

 

 

0 от 500