IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тайните на Waze: Защо навигацията понякога полудява?

Експерти съветват - при дълъг път задавайте по-кратки маршрути

Вероятно всеки шофьор използва много често съвременните технологии за улеснение при пътуване от точка А до точка Б по най-добрия маршрут, най-бързо и без затруднения. И вероятно най-често се използват две от най-популярните мобилни приложения за навигация - платформата за картографиране Google Maps и Waze, които са собственост на компанията Google.

 

unnamed

 

И който е ползвал и двете приложения знае, че при тях има разлика. Най-доброто при Waze е това, че работата се базира на общност от хора, които в момента пътуват и предоставят данни в реално време, които се използват от други хора, преминаващи по същия маршрут. И те се предупреждават за всякакви ситуации на пътя - инциденти в трафика, аварии, задръствания, и т.н. Включително и наличието на полицейски патрули, нещо, което прави сякаш по-желано това приложение. Но се случва и Waze да „забие“ и да не предлага най-добрия маршрут, очакван от потребителя. Защо понякога нещата се объркват и приложението „полудява“?

Ако Waze не успее да ви предостави маршрут до определена дестинация, първото и най-важно нещо нещо, което трябва да проверите, е интернет връзката. Приложението изисква постоянна интернет връзка, така че след като устройството ви излезе офлайн, не само че не успява да генерира маршрути, но и приложението спира да се актуализира с данни за трафика в реално време.

 

145239-apps-feature-waze-on-phone-image1-fvthbrdjbn-jpg

 

Тогава дори Google препоръчва на потребителите да конфигурират възможно най-кратки маршрути. С други думи, ако тръгвате на дълго пътуване, най-добрият начин да използвате Waze е да настроите навигацията за по-кратко пътуване по маршрута. Гигантът за търсене има много добро обяснение за грешките, които Waze понякога може да срещне. Тъй като по-дългите маршрути създават допълнителна тежест на сървъра, приложението може да изпита технически проблеми, които по-често оказват влияние върху качеството на навигацията.

И така, колко дълго е твърде дълго? На теория се счита, че всяко шофиране, което е над 350 км, генерира допълнително натоварване на сървъра, така че придържането към маршрут, който е по-кратък от този, трябва да свърши работа.

 

waze_cop_tracking_lead

 

Ако сте заклет потребител на Waze, вероятно сте забелязали, че приложението понякога не успява да предостави точна информация за критична точка. Основната причина за генериране на неточна оценка е броят на потребителите на Waze по маршрута, които са отбелязали какво става на съответното място. Колкото по-малко е бройката на отзивите от хора, толкова по-ограничени са данните, които приложението получава по маршрута. В резултат на това навигационната система не може точно да генерира критична точка, просто защото няма достатъчно информация какво се случва пред вас.
Ако използвате предложени дестинации от Waze, първото нещо, което трябва да знаете за тази функция е, че тя работи изцяло въз основа на навигационната история. И не винаги е най-подходящото за вас.

Така че, ако искате да деактивирате предложените дестинации, това, което трябва да направите, е да изтриете хронологията на навигацията. За да направите това, потърсете менюто, наречено История на навигацията, в екрана Поверителност на менюто с настройки. Просто докоснете всеки месец, в който искате да видите дейността, и след това докоснете бутона Изтриване на всички дейности, за да се отървете от данните. Излишно е да се казва, че ако нищо не работи, най-добрите ви опции се свеждат до пълно преинсталиране на приложението.

 

 

0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Един ( преди 3 месеца )
    Само Уейз( Вазе ) ползвам. Редовно карам 180-200 на магистрали и 130-140 на междуградски пътища и много ми помага- виждам къде са милиционерите. Знам , че не е редно да карам толкова бързо, но карам всеки ден от 16.09.1991 година и не съм имал катастрофи. Имам огромен ипит зад волана и съм по-добър водач от 95% от водачите в България. Колкото и нескромно да звучи.
  • #9
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Fts ( преди 1 година )
    Ако получа съобщение по вайбър или просто минимизирам приложението, после никога нямам връзка с gps, макар и да не съм изключвал местоположението от Андроида. И трябва да го затварям принудително (рестартирам waze-то) за да захапе отново. Някой с такъв проблем и решение?
  • #8
    33 rate up comment 2 rate down comment
    Фен на МВР ( преди 1 година )
    Най доброто приложение срещу хранилките.
  • #7
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Моля не я ползвайте, се пай някой трябва да виси в задръстванията карайте си там или се мъчете с нещо друго.
  • #6
    12 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    В Here е истината...
  • #5
    7 rate up comment 16 rate down comment
    Stan ( преди 1 година )
    Пълен *** команди в последната минута постоянно преизчисляване на маршрута ако трябва да намериш адрес в гъсто населен район става страшно просто не я ползвайте
  • #4
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    3ти, мапса ползва трафика от waze, има някои предимства, ноо пък "яде" дата (и ресурси) като ламя. За Ес, може да не е драма, но Сърбия,Андора и подобни доста беля може да ти докара. И да знам за оф-лайн карти
  • #3
    4 rate up comment 27 rate down comment
    VAYK ( преди 1 година )
    Само Google maps!
  • #2
    27 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не съм убенде, че Waze имат проблем със сървърите, а е по-скоро бъг в самото приложение. Компания като Гугъл (Waze) да се оправдават с хардуерни проблеми е повече от смешно
  • #1
    19 rate up comment 5 rate down comment
    Mariyan ( преди 1 година )
    От години използвам ТомТом с трафик, камера и съм адски доволен.