IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Три съвета за безопасно шофиране с висока скорост

Тезата, че колата е просто средство за придвижване, далеч не винаги е вярна

Любовта към бързото шофиране е присъща на човешката природа, но когато шофирате мощна кола, е важно да запомните основните принципи на поведение на пътя, които ще ви помогнат да избегнете неприятности, защото скоростта може да вдига адреналина, но е много опасна.


шофиране съвети


Тезата, че колата е просто средство за придвижване, далеч не винаги е вярна. С появата на наистина бързи, високоефективни автомобили на пътя, много шофьори ги използват за удоволствие и като своеобразно хоби. За такива хора управлението и страничните G-сили в завоите са по-важни от практичността на една кола и именно те са по-склонни от другите водачи да се изкушат да натиснат по-силно педала на газта.

Спазване на правилата за движение

Първото и най-важно правило на всеки шофьор е да не нарушава правилата. Те не са измислени случайно. Дори бързане по пътя към летището не може да служи като извинение за пресичане на непрекъснатата осева линия по време на изпреварване. Изпреварването трябва да се извършва само при условия на добра видимост и като се уверите, че има достатъчно свободно пространство за извършване на маневрата. Същото важи и за ограниченията на скоростта - за щастие на феновете на скоростта в България допустимите стойности са по-високи, отколкото в повечето европейски страни.

Познаване на възможностите на колата

Също толкова важен фактор за всеки шофьор, който има страст към активни смени на лентата, светофарни гонки и други шофьорски радости. Трябва да проучите добре възможностите на вашия автомобил, прага за излизане от завой или поведението на колата при плъзгане, поведение ѝ върху разбит асфалт при скорост над средната и т.н. Също така е необходимо да изпитате в безопасна зона как автомобилът реагира в критични ситуации и да развиете умения за противодействие, така че внезапна загуба на контрол да не изненада водача и той да може да върне колата под своя контрол.

Допълнителни курсове

Този момент е още по-актуален във връзка с крайно недостатъчното ниво на обучение на водачи в българските автошколи. Поради тази причина на всички, а не само на активните шофьори, се препоръчва да преминат допълнителни курсове по екстремно шофиране - особено ако организаторите имат на разположение пълноценна тренировъчна площадка и програмата не се ограничава само до теоретични лекции. А такива школи у нас има, при това водещи инструктори в тях са добри бивши автомобилни състезатели, които могат да ви научат как безопасно да изпитате радостта от бързото шофиране.


0 от 500
  • #11
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Класика. ( преди 1 година )
    Абсолютно! Но 98% от българите се мислят за най големите Карачи,пиячи,биячи и * бачи !!???? Но са комплексирани анонимници! Затова се размазват на пътя,блъскат пешеходци и убиват хора,а най малко просто блъскат колата пред тях!!??? И после нямало дами!? Ми как да има дами като всичко е ***!
  • #10
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Доналд Тръмп ( преди 1 година )
    До 8:) значи където и да се движа-трябва да карам със скорост като другите,то това е характерно за повечето хора,това наблюдавам,но не мисля че е особено правилно,по скоро бих карал според знаците и маркировката на пътя,също и според това дали бързам за някъде и или не бързам,това да карам както другите мисля че по тъпо няма никъде освен в бг,заради такива като теб е войната по пътищата щото като влезеш в колата и трябва да правиш специални неща за да си ок-трябва да си със 140км, Като другите:)
  • #9
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Грон ( преди 1 година )
    Нищо конкретно и същественно Бог да ни пази!
  • #8
    2 rate up comment 12 rate down comment
    JDM fan ( преди 1 година )
    #1 как се прави челен удър с 120 и 200? На магистрала ще е много трудно да се удариш челно в някой от насрещното движение. Ако всички караме с 140 ще е далеч по безопасно от колкото като теб с 100 на магистрала...
  • #7
    20 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Спазвайте дистанция! Цяло лято гледам залепени коли на магистралата. Като ви освободят лентата тогава натискайте газта!
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Правило номер едно обезмисля правила две и три!
  • #5
    12 rate up comment 6 rate down comment
    До #1 ( преди 1 година )
    Джеръми Кларксън: Скоростта не е убила никого! Убива внезапното спиране.
  • #4
    32 rate up comment 4 rate down comment
    Антон ( преди 1 година )
    Трябва ми мощна кола не да карам бързо, а да мога да изпреваря бързо.
  • #3
    31 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Един единствен съвет - не го правете. Колкото и да ви ръчка егото отвътре да покажете на всички че сте най-брЪз, най-голям шАфьор, най-готиния пич и т.н. Грешка става веднъж, ама после връщане от онзи свят няма, нито за вас, нито за хората, които ще пометете. Не бъдете кандидати за Дарвинова награда.
  • #2
    29 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    1-ви, има как, но не е за всеки. Изискват се разни нещта, които по местните ширини липсват. И не, не си прав, не скоростта убива, а това да надцениш собствените си възможности и да подцениш ситуацията. Но преди всичко трябва разум