IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещето на автомобилната навигация - гласово въвеждане на три думи

Компанията what3words е в напреднал стадий на разработка на новата система

Компанията what3words твърдо вярва, че изгубването трябва да е нещо от миналото. „Живеем в дигитален свят, с достъпни технологии навсякъде – на нашите китки, телефони, в джобовете ни и в колите ни. И намираме за странно, че използваме същата адресна система, която е проектирана преди 300 години за доставка на пощата с кон“, казва Клеър Джоунс.


what3words


Като главен търговски директор на компанията, Джоунс вижда как проблемите в тази насока се разрастват с течение на времето. А Решението, според тях, е what3words приложение, което разделя света на малки квадратчета и присвоява на всеки квадрат уникална комбинация от три думи – лесен начин за намиране и споделяне на точно местоположение.

"Взехме целия свят и го разделихме на мрежа от 57 трилиона квадрата. Всеки квадрат беше три метра на три метра и ние обозначавахме всеки с три думи от речника. Всеки етикет е еквивалентен на квадрат. Той е напълно уникален.", разказва още Джоунс.


what3words


Технологията вече е интегрирана в милиони автомобили по целия свят. Може да бъде достъпна чрез навигационни системи като HERE или TomTom - независимо коя карта използва автомобилът. А основното и предимство е гласовото въвеждане на нъпросните три думи.

От компанията са на мнение, че е голямо разочарование в автомобилната индустрия факта, че гласовата технология не се използва с пълния си потенциал. Потребителите се чувстват удобно да използват технологията за контрол на температурата и музика, например, но все още не я използват наистина за навигация.


what3words


Резултатът е отрицателно потребителско изживяване, тъй като ръчното въвеждане на пълен адрес в колата може да отнеме много време. За това What3words работи активно точно около това предизвикателство. Като кажете само три думи, вие знаете, че ще стигнете до правилното място. Можете да оставите телефона си в джоба и да държите ръцете си на волана.


0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    С право не се ползват гласовите асистенти, защото са само на един език и изобщо не са точни в разбирането. Кажеш им нещо и ще те пратят, като нищо на съвсем друго място. А с българските улици е някаква трагедия. Пробвайте например да зададете ул. Стефан Караджа например и ще видите за какво става въпрос. Пълна трагедия.
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Румене ( преди 1 година )
    това от кой весник го преписа? новина на повече от година.
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Да бе. ( преди 1 година )
    Сигурно е по-лесно, стига да запомниш 57 трилиона комбинации от три думи. Отделно не се знае на какъв език.
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Явно претендират, че е по-лесно. Според мен трябва да се засили и подобри използването на гласови команди, защото с тези дисплеи и влизане в менюта и подменюта е сложно и опасно.
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    2-ри, напротив. В много коли произведени последните години гласовите команди ги има, дори и за навигацията. Точно затова казах, че не виждам нищо иноваторско нищо, което да накара тези които и досега не са ги ползвали да го правят вбъдеще.
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До #1 ( преди 1 година )
    Не мисля, че си схванал същността. Цялата разработка е да се ползват гласови команди, за да е по-лесно. Като не искаш, не ги ползвай.
  • #1
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хората отдавна са измислили георафските координати, които са дори много по точни от 9м2. И всички навигации работят с тях. За да не се нслага да помним и въвеждаме числа има адреси. Невиждам с какво тази система е революция или ще ме заведе по точно до мястото което искам. А гласовите команди изобщо не ги използвам