IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Соларният Lightyear се оказа най-аеродинамичният сериен автомобил

Моделът на нидерландска фирма подобри постижението на EV1 от края на 90-те години

Компанията Lightyear разкри подробности за своя електромобил, който носи индекс 0 и има 5 квадратни метра слънчеви батерии на покрива. След поредица от тестове, проведени в Германия, се оказва, че колата е рекордьор по аеродинамика сред всички серийни автомобили в историята, като коефициентът Cd е едва 17,5.


Lightyear


В момента рекордьор сред моделите на пазара е Mercedes-Benz EQS, чийто коефициент на аеродинамично съпротивление е 0,20. Най-доброто постижение в историята – 19, пък принадлежи на електрическия EV1 на GM, който се появи в ограничена серия. Lightyear 0 обаче ще излезе на първо място по този показател, като това ще стане при старта на серийното му производство, планиран за началото на 2023 г.

Постижението на нидерландския електромобил официално е потвърдено от германската компания FKFS, чийто аеродинамичен тунел, разположен в Щутгарт, са били проведени изпитанията. Те са отговаряли и на новия световен стандарт за тестове на леки превозни средства (WLTP).


Lightyear


Вече е известно, че в Lightyear планират да произведат 946 бройки от електрически модел, като доставките до крайни клиенти трябва да стартират през юли. Тогава ще бъде достатъчно слънчево, за да може колата да използва соларните панели на покрива си. По-любопитното обаче е, че още една неизвестна на широката публика компания – Aptera, също работи върху електромобил със слънчеви батерии и информациите до момента сочат, че той ще превъзхожда Lightyear 0.


0 от 500