IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Датчани направиха новия рекордьор по аеродинамика

Lightyear One се движи със слънчена енергия и ще има пробег от 800 км.

Датчани направиха новия рекордьор по аеродинамика

Най-обтекаемият и съответно най-аеродинамичен автомобил в света ще се захранва от слънчеви батерии. За да се сдобие официално с това звание, датският Lightyear One премина изпитания в аеродинамичен тунел в Торино, съобщиха от производителя.

Датската компания обръща особено внимание именно на аеродинамиката, тъй като при машините, използващи алтернативни източници на енергия, основният проблем си остава малкият пробег. Тестовете тунелав Торино са показали, че коефициентът на ародинамично съпротивление при този модел е 0.20.За сравнение, в момента автомобилът с най-добра аеродинамика на пазара е седанът Mercedes-Benz A-Class. То постига резултат от 0.22.

Рекордната обтекаемост е  достигната благодарение на дизайна, отличаващ се с дълга линия на покрива, специално разработени за този автомобил джанти, като и с още няколко дребни хитрости в конструкцията на каросерията. В салона ще се побират 5 души с шофьора.

Засега Lightyear One все още не е готов за излизане на пазара, но шефът на компанията Лекс Хофклут обещава, че това ще бъде един много ефективен автомобил. Той ще се захранва от слънчева енергия, която ще се поглъща от панели на покрива. Пробегът му трябва да достигне 800 км, което засега е невъзможно за нито един електромобил.

Снимка и видео: Motor1

0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Статията е малко подвеждаща, слънчевите панели просто ще удължават пробега дори и при максимално слънцегреене. Fully Charged гостуваха на тези, гледайте епизода в YT.
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    VW XL1 със сигурност не се е продавал! Всичкото е манипулация. Раздадоха си го на представителствата на марката. Повечето стоят по витрините, като експонати и никъде от никого няма да разбереш информация за реален разход и др.характеристики. Обявите в мобилето и скоут24 са фалшиви. Обаждал съм се. Ако не ми вярваш се обади да видиш какво ще ти кажат. На няколко обяви се обадих и на всичките ми казаха едно и също. Схемата е повече от ясна...
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    До 4 - да не бъркаш Дания с Норвегия? Норвжците добиват петрол (и са доста заможни), за Дания не съм / бях чувал да петролна нация.
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Докато нещо не влезе в масово производство, значи не е нищо. Всеки може да направи 1 бройка.
  • #2
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Браво на датчаните! Значи можело! Малка държава, като Дания без традиции в автомобилостроенето показва на другите как се правят нещата. Имам обаче опасенията, че проекта няма да види бял свят, както много други подобни преди това потънаха в забвение. Чисто и просто, съвременният свят се движи все още от фосилите. Цели държави са твърде зависими от тях, за да позволят автомобили да се движат от нищото. Един от примерите е САЩ. Американският $ е вързан с нефта и заради това е световна валута...
  • #1
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Реджеб Путин ( преди 4 години )
    Дачия***!