IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо шофьори поставят светлоотразителна жилетка на огледалото в салона

Това предпазно средство може да помогне не само на шофьора, но и на колата му

Професионалните шофьори отдавна въвеждат различни трикове, които улесняват пътуването, но и същевременно повишават безопасността. От тях се възползват и „нормалните“ шофьори, като сега ще ви разкажем за едно от тях.


жилетка


Става въпрос за светлоотразителната жилетка, чието основно приложение е да защитава шофьора на автомобила. При авария на пътя той трябва да я облече, за да може да бъде по-лесно видим от останалите водачи. Жилетката обаче може да се използва и за още нещо, като за целта трябва да бъде закачена на огледалото за обратно виждане в салона. Така тя защитава от евентуален сблъсък не само шофьора, но и неговия автомобил.

Не е тайна, че при условия на лоша видимост или през нощта на неосветен участък от пътя е лесно да не забележите стоящ автомобил. Особено опасно е да откриете твърде късно на светлината на фаровете си превозно средство, което е спрял принудително на пътното платно заради авария. Практиката показва, че не всеки шофьор може да реагира навреме и да спре колата си, когато точно пред него се появи тъмна маса.


жилетка


Именно за да се избегнат подобни изненади, водачът на счупена или катастрофирала кола омотава аварийна жилетка на огледалото си. Другите шофьори виждат отблясъка на отразяващия материал от стотици метри дори в пълен мрак. Така те биват предупреждавани за препятствие пред тях, което помага да се избегне инцидент.

По този начин светлоотразителната жилетка получава допълнителна функция, като много професионални шофьори я използват не само за осигуряване на безопасност през нощта, но и през деня - вече като вид сигнал. Това означава, че с колата или нейния шофьор се е случила някаква беда, с която водачът не е в състояние да се справи и търси помощ от колеги. В случая може да става въпрос както за повреда по автомобила, така и за здравословен проблем.


0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Валко ( преди 1 година )
    Ако е поставена отпред или отзад е по добре
  • #6
    8 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Тия жилетки ги ползват тираджиите на Дунав Мост за да покажат, че са в почивка. Така другите тираджии знаят и ги изпреварват.В тъмното също се виждат, да, но тираджиите не ги поставят на огледалата, а ги закачат в лявата задна част на ремаркето..
  • #5
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Моя милост ( преди 1 година )
    Поредната *** статия. При по-старите автомобили имаше светлоотразители в задната част или бяха вградени е задните светлини.
  • #4
    15 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    При авария на пътя май се слагаше светлоотразителен триъгълник - то не беше ли и задължително да го имаш това нещо?;)
  • #3
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Оххх ( преди 1 година )
    Тъпо!
  • #2
    40 rate up comment 0 rate down comment
    Фен ( преди 1 година )
    Не на огледалото в салона.В салона никой няма да го види.На външното огледало или в задния край-на бронята,антената...В професионален аспект в прословутите опашки по Дунав мост я слагаме в задния край на ремаркето,да кажем на колегите-изтече ми времето,в пауза съм,не се редете зад мен,подминавайте ме.*** работа ей...аман от лаици...
  • #1
    21 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тъжно е, Петърчо