IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lexus се отказва и от V6 двигателите

Премиум-марката ще залага на 4-цилиндрови турбомотори и на хибридни системи

Японската марка Lexus беше сред първите автомобилни производители, които се отказаха от използването на V8 двигателите, а сега е на път да направи още една сериозна крачка в посока на намаляване на разхода на гориво и на вредни емисии, като спре да оборудва своите модели и с 6-цилиндрови мотори.


Lexus RX


Според информация на Automotive News, от 2023 г. Lexus ще спре да предлага 6-цилиндрови агрегати на своите модели. Тяхното място ще заемат редови 4-цилиндрови двигатели с обем 2,4 и 2,5 литра, като те може бъдат и част от хибридни задвижващи системи. Първият модел, който ще засегне промяната е новият Lexus RX. Той изобщо няма да получи 3,5-литров V6.

От производителя на премиум-автомобили са категорични, че новите редови турбомотори с 4 цилиндъра са не само по-икономични от V6 двигателите, но също така не им постъпват по мощност. Очаква се, че новият RX ще бъде достъпен в различни варианти – както само с ДВГ, така и в хибридни версии, като мощността ще варира от 246 до 367 к.с.

В Lexus са си поставили за цел още през 2023 г. поне 1/3 от продажбите на нови автомобили да бъдат на модели с хибридно задвижване. Японската компания е поела път на електрификация, като до 2025 години трябва да има поне 5 модела, задвижвани само на ток, в гамата си.


0 от 500
  • #8
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Лошо. Реално са много, много здрави машини. Далече е от немските премиум обмислено и направени да смучат собствениците си по сервизите. Немското качество в автомобилите умря след 2002 г.
  • #7
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 1 година )
    "от 2023 г. Lexus ще спре да предлага 6-цилиндрови агрегати на своите модели"Някой пак се е загубил в превода. Представям си LS или LC как ще минат на 4-цилиндрови двигатели..
  • #6
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Добре де, според мен премиум е точно марка която има модели с големи двигатели V8 и V12. Ако всички модели са с 4 цилиндров какъв премиум е това?!? Освен ако другите не са 2 и 3 цилиндрови :-)
  • #5
    9 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Значи освен евтини платформи от Трошльота, пластмасов интериор, който отстъпва на Пежо, стари технологии и софтуер за бавноразвиващи се, вече ще предлагат само скопените псевдо-еко хибридчета? Успехът им е в кърпа вързан!
  • #4
    10 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И кой ще ги купува тези дръвца за подпалки, като махнат и големите двигатели?
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    За 2021г. Лексус са продали общо 760 012 автомобила. От тях 260 000 са хибриди. В САЩ са продали най много коли 332 000 като там са продадени и най много автомобили с V6 и V8. В Китай продажбите са 227 000. В Европа само 72 000.
  • #2
    30 rate up comment 7 rate down comment
    asdd ( преди 1 година )
    До Георги - за трошльота говори най-вероятно собственика на някой немски кошник, който не излиза от сервиза :) Жалко за V6, скоро няма да има такива двигатели и при другите пройзводители.
  • #1
    11 rate up comment 32 rate down comment
    Георги ( преди 1 година )
    Премиум??!?! Лексус е премиум? Аз все си мислех, че е малко по-скъпа трошльота с кофти дизайн :)