IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колата със соларен панел cъбра 20 000 поръчки

Цените на очаквания в началото 2023 г. Sion започват от 29 990 евро

Германската компания Sono Motors, базирана в Мюнхен, обяви, че 20 000 клиенти вече са платили депозит (минималната сума за него е 500 евро), необходим за придобиването на нейния миниван Sion. Цените на електрическият модел със слънчева батерия в Германия започват от 29 990 евро.


Sion Sono Motors


Производството на модела ще започне през втората половина на 2023 г., като доставките до клиенти са предвидени за края на годината. Електромобилът ще се произвежда във Финландия - в завода Valmet Automotive. Това е компания, специализирана в производството на автомобили за други производители.

От техническа гледна точка Sion е покрит с 456 фотоволтаични клетки, способни да презареждат батериите с достатъчно количество енергия, за да гарантират пътувания между 112 и 245 км на седмица. Автомобилът е оборудван и с батерия с 54 кВт/ч, която, ако е заредена на 100%, обещава пробег от 305 км.


Sion Sono Motors


Батерията, освен че получава енергия от слънчевите панели, които покриват цялото тяло (последните са разположени на покрива и предния капак, но също и на крилата, вратите и задната врата), може да се зарежда с променлив ток с мощност 11 кВт или с постоянен ток до 75 kW мощност.

От Sono Motors посочват, че според оценките и като се има предвид огромния интерес, Sion разполага с всичко необходимо, за да стане първият електрически автомобил със слънчева енергия, който ще достигне масово производство. По-конкретно, компанията планира да произведе 257 000 единици за седем години.


0 от 500
  • #1
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Пак ще ловят шарани ( преди 1 година )
    Да не говорим че прилича на нещо издялано в Русия. В реални условия тези панели почти нищо няма да зареждат. Дори и в перфектно слънчев ден през лятото лъчите ще огряват директно само 30% от площта на панелите. Останалите панели се огряват под лош ъгъл или са в сянка и съответно ще произвеждат минимални количества енергия.