IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

По-скъпа стомана вдига цените на колите на Toyota

Компанията плаща с до 30% повече за метала, нужен за каросерии и други детайли

Японският производител Toyota реши да увеличи драстично цената на метала, който продава на своите доставчици, съобщава агенция Nikkei. Ръстът на цените възлиза на 20-30%. Според Nikkei, цените на стоманата за производителите на части за Toyota са се повишили средно с 40 000 йени (289 долара) на тон. 


Toyota производство


Трябва да се отбележи, че Toyota е най-големият купувач на стомана в Япония, като компанията купува метал не само за себе си, но и за своите доставчици. И именно цените, определени от Toyota, традиционно са еталон за целия пазар, а не само за автомобилния.

Експертите са убедени, че след увеличението на цените на стоманата за доставчиците на Toyota трябва да се очаква увеличение на цената на компонентите, както и частите на каросерията, което ще доведе до увеличение на цените на самите автомобили. Това ще засегне не само колите от марките Toyota, но и тези на други японски производители. 

Автомобилите могат да поскъпнат и по други причини. Например, The Wall Street Journal съобщава, че германският концерн Volkswagen в момента се готви за недостиг и покачване на цените на автомобилните стъкла. Затова компанията интензивно търси нови доставчици и изкупува стъкла.

Факт е, че за производството на стъкло, освен пясък, варовик и калцинирана сода, е необходимо и голямо количество енергия, което обикновено се получава чрез изгаряне на природен газ. А неговите цените напоследък рязко се повишиха. 


0 от 500