fallback

Електрическият седан на Toyota се оказа по-голям от Corolla

В разработката на бъдещия модел bZ3 са участвали и китайци

В Китай беше разкрит дизайнът на все още непоказан електрически седан Toyota bZ3, който е малко по-голям от Corolla. Очевидно, че той е предназначен за китайския пазар, тъй като в разработката му участва местната компания BYD, а производството му ще се осъществява в съвместното предприятие FAW-Toyota.

По предварителни данни сглобяването на седана ще започне тази година, а продажбите ще стартират в началото на следващата. Известно е още, че моделът е изграден на модулната платформа e-TNGA на Toyota, която е в основата на кросоувъра bZ4X. Противно на очакванията, седанът не е получил индекса bZ5, както очакваха мнозина, а ще се казва bZ3.

Така новият модел ще се разположи с една стъпка над Corolla в гамата на марката, като междуосието му надвишава дори това на Camry - 2,88 метра срещу 2,82 метра. Toyota bZ3 ще получи литиево-желязо-фосфатни батерии, разработени от китайската компания BYD, чийто капацитет не е уточнен. BYD предоставя на Toyota и свои собствени електрически мотори с мощност 184 и 245 к.с. Максималната скорост на bZ3 ще бъде 160 км/ч.

В допълнение към кросоувъра bZ4 и седана bZ3, семейството bZ (beyond Zero) ще включва поне още три модела. Това са компактен SUV, който е подобен по размер на C-HR и е насочен към пазарите в Европа и Япония, както и субкомпактния bZ Small Crossover. Той ще се отличава с ниска консумация на енертия – 12,5 кВт/ч на 100 км. Последният модел в линия ще бъде 7-местен кросоувър - bZ Large SUV, сравним по размери с Highlander.

fallback
  • #7
    До долния ( преди 1 година )
    Дрън дрън. А батерии откъде?
  • #6
    VAYK ( преди 1 година )
    BZ3 ще бъде глобален модел! Просто пускането в Европа е много по сложно а и в момента за електромобил всичко е по лесно в Китай! С леки промени до половин година след пускането там ще е с премиера и в Европа!
  • #5
    анонимен ( преди 1 година )
    Забравили са да споменат, но BYD не само е доставчик на компоненти, а разработва колата.
  • #4
    До долния ( преди 1 година )
    Недей така бе човек. Ще попариш вярванията на огромно мнозинство, които се кълнат че Toyota сама си произвежда батериите и била най-напреднала в електрическите задвижвания, защото имали 25-годишен опит с батерии и електрически двигатели.
  • #3
    VAYK ( преди 1 година )
    Инак батерии няма от къде да се купуват освен от китайци!
  • #2
    VAYK ( преди 1 година )
    Абе сигурно ще има кой да ги купува, но те не могат да ги продават в момента (BZ4) понеже нещо им падат колелата:)):)
  • #1
    анонимен ( преди 1 година )
    Ти да видиш! Subaru im проектира първия електрически модел на toyota, а BYD втория с техни батерии и двигатели и вероятно точно както при subaru, единствената разлика ще са табелките с някой китайски модел. Толкова са технологично безпомощни и неподготвени за бъдещето на автомобилната промишленост от Toyota. Да видим сега кой ще им купува моделите, след като до средата на 2021 година убеждаваха феновете си, че електромобилите нямат бъдеще.
fallback
Последни