IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои автомобили се нагряват повече на слънце?

Горещините са опасни във всички, не ги подценявайте

Всеизвестно е, че по време на летните жеги автомобилите с по-светли цветове на каросерията и интериора са нагряват по-малко от тъмните. Но наистина ли има толкова голяма разлика, че да се избират колите и по този показател в зависимост от това в какъв район ще се използват?

 

technology-white-car-wheel-automobile-seat-929477-pxhere.com.jpg

 

Поредното изследване е на инженери от американско издание на Consumer Reports на Auto Test Track в Колчестър. Специалистите са използвали две коли - със светла каросерия и интериор, а другата с тъмна, като експериментът е направен през месец юли.

Първоначалната температура в кабината на паркираните коли е била 25,6 градуса по Целзий. След един час под палещото слънце температурата в светлата кола е станала 40 градуса (104°F), а в тъмната - 42,77 градуса. И това е само за един час, каквато е била целта на опита, а при по-голям престой температурите ще се вдигнат още. Макар и не голяма, разлика в нагряването между светлите и тъмните автомобили има, но след 40 градуса вече не е от съществено значение, защото опасността и при двете е голяма.

 

car-temperature.jpg

 

Изводът, който правят специалистите, е отново да предупредят хората, че не бива да подценяват този фактор, най-вече заради не малкото случаи на смърт на деца и животни, затворени безразсъдно в изложени на горещина автомобили. Изследванията показват също така, че шофьорите не трябва да разчитат и на сянката за охлаждане на купето.

Според KidsAndCars.org и NoHeatStroke.org в САЩ около 38 деца умират всяка година от топлинен удар, след като са били затворени в автомобил. През 2022 г. досега има 17 смъртни случая. В повечето от тях децата несъзнателно са изоставени в колите.

 

image5-39.jpg

 

Дженифър Стокбургер, директор на операциите в Auto Test Center на Consumer Reports казва: „Децата никога не трябва да се оставят без надзор в кола, дори за кратък период от време. А също така дори, когато навън не е толкова горещо, резултатите от нашите тестове показват колко бързо ескалират температурите в колата, независимо дали е светла или тъмна“.
 

 

 

0 от 500
  • #4
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Вин ( преди 1 година )
    Всъщност, статията не е за цветовете, а за о лигофрени, които си оставят децата и животните заключени вътре! Файда няма, понеже такива ако четяха нямаше да са о лигофрени!
  • #3
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Интериорът ми е черен, но автомобилът бял, а стъклата са леко тонирани (а задните са много тонирани) и имат защита от инфрачервени лъчи. Разликата спрямо автомобил с обикновени стъкла е от земята до небето. Лятото на 40 градуса се качваш и си свиркаш.
  • #2
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "В повечето от тях децата несъзнателно са изоставени в колите."----------Не разбрах как "несъзнателно" се изоставя дете в кола?
  • #1
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Block me again ( преди 1 година )
    Вие си обичате една и съща статия да я качвате през месец, само че с леко променено заглавие и начална снимка. Само и само, пълнеж да има.