IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Банки започват да отказват кредити за коли на бензин и дизел

В Австралия вярват, че това е още един начин за по-бърза електрификация

Много държави по света насърчават шофьорите да си купуват електрически превозни средства, като отпускат екологични бонуси. Банка от Австралия обаче откри нов начин за по-бързо преминаване към пълна електрификация на транспорта и той е отказ от отпускането на кредит за покупка на нов автомобил с двигател с вътрешно горене.


електрификация


От Bank Australia обясняват, че не искат „да обвързват клиентите си с по-високи въглеродни емисии и все по-високи оперативни разходи". Така от 2025 г. тя няма да отпусне нито стотинка за заем за нов автомобил с двигател с вътрешно горене. От друга страна, от банката ще продължат да финансират закупуването на употребявано превозно средство с двигател с вътрешно горене, тъй като са наясно, че не всички клиенти имат достатъчно средства, за да си позволят превозно средство, задвижвано от батерии.

„Нашето съобщение днес е началото на разговор с нашите клиенти и сигнал към по-широкия пазар, че ако обмисляте покупка на нова кола, трябва да помислите сериозно за електрическо превозно средство, както за въздействието му върху климата, така и за възможността за спестяване на средства при неговата употреба“, обясняват от Bank Australia.

Австралия е една от държавите, които сериозно изостават при продажбите на електромобили. За 2021 г. в страната са продадени по-малко от 21 000 електрически коли, като това е едва 2% от целия пазар. От тях над 12 000 са Tesla Model 3.

0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До 7 ( преди 1 година )
    Че си *** ясно но аз само пояснявам не съм писал че първо трябва да минем на 100% чиста енергия това ти си го измисли а промяната в енергийния микс не е толкова бърза от днес за другата година. По всяка вероятност след 5 години там все още фосилните горива ще са над 50% в микса им за ток (прогнозата им е да паднат под 50% до 2030г.)
  • #7
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 4: Това че днес 70% от тока се произвежда от въглища и нефт не означава че утре също 70% ще се произвежда от фосилни горива. Целия свят прави преход към възобновяема енергия, *** като тебе си мислят, че първо трябва да минем 100% на чиста енергия и чак тогава да почнем да продаваме ел. автомобили. Не знам как трябва да ви се обясни това...
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Термичен не е правилното име, но от елементарни хора толкова.
  • #5
    3 rate up comment 8 rate down comment
    scott ( преди 1 година )
    колко жалко, че банката ше фалира..............прават се на интересни, излиза им лошо име и край.
  • #4
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Глупаво решение най-малкото там над половината от тока е от въглища и нефт а заедно с газта правят над 70% от тока тоест е спорно там колко е по-екологично от хибридите или пък дизела за извън града
  • #3
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Глупаво решение най-малкото там над половината от тока е от въглища и нефт а заедно с газта правят над
  • #2
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Ракета Пейтриът ( преди 1 година )
    Термичен или топлинен двигател е правилно понятие. Горят гориво. Елементарните хора не вникват в посланието, а буквоядстват, издребняват, зяждат се за дреболии. Ауспухът не трябваше да прескача 20-ти век, но уви - всичко е пари.
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Термичен? О, санкта симплиситас. ICE на български значи ДВГ. Още малко ще кажете, че колите използват парен или реактивен двигател.