IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Банки започват да отказват кредити за коли на бензин и дизел

В Австралия вярват, че това е още един начин за по-бърза електрификация

Много държави по света насърчават шофьорите да си купуват електрически превозни средства, като отпускат екологични бонуси. Банка от Австралия обаче откри нов начин за по-бързо преминаване към пълна електрификация на транспорта и той е отказ от отпускането на кредит за покупка на нов автомобил с двигател с вътрешно горене.


електрификация


От Bank Australia обясняват, че не искат „да обвързват клиентите си с по-високи въглеродни емисии и все по-високи оперативни разходи". Така от 2025 г. тя няма да отпусне нито стотинка за заем за нов автомобил с двигател с вътрешно горене. От друга страна, от банката ще продължат да финансират закупуването на употребявано превозно средство с двигател с вътрешно горене, тъй като са наясно, че не всички клиенти имат достатъчно средства, за да си позволят превозно средство, задвижвано от батерии.

„Нашето съобщение днес е началото на разговор с нашите клиенти и сигнал към по-широкия пазар, че ако обмисляте покупка на нова кола, трябва да помислите сериозно за електрическо превозно средство, както за въздействието му върху климата, така и за възможността за спестяване на средства при неговата употреба“, обясняват от Bank Australia.

Австралия е една от държавите, които сериозно изостават при продажбите на електромобили. За 2021 г. в страната са продадени по-малко от 21 000 електрически коли, като това е едва 2% от целия пазар. От тях над 12 000 са Tesla Model 3.

0 от 500
 • #18
  1 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Отказа от кредитиране няма общо с екологията, а със стойността на автомобила. След няколко години ДВГ кола за 100 хил може нищо да не струва, защото няма да има кой да и плаща данъците и горивото. Реално обезпечението на банката ще е никакво и ако собственика спре да плаща лизинга, банката е вътре.
 • #17
  2 rate up comment 4 rate down comment
  Баро вкаров ( преди 1 година )
  ДВГ умира , а това не е добре за държавите бензиностанции !
 • #16
  4 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Ако 0,5 процента от оборота на банката се генерира от кредити за коли, могат си измислят каквито щат глупости. И най-вероятно случаят е точно такъв. Няма никакво значение дали са лоши или добри колите с ДВГ, една стопанска организация не може да ощетява акционерите си с недалновидни решения. Тези решения ги оставяме да ги вземат политиците.
 • #15
  5 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Банките са измислени,за да печелят от пари дадени назаем. Иначе се обезсмисля съществуването им.Една нормална банка,която не е под правителствен натиск и иска да даде принос към екологията би давала кредити на всички. С нисък лихвен процент за ел.автомобили и по-висок за останалите.
 • #14
  4 rate up comment 2 rate down comment
  многознайко ( преди 1 година )
  И къде са тези коли,като производството куца и трябва да чакаш поне година за да ти я доставят.Колко ви плати Мъск да му се продава скъпата и грозна Тесла?
 • #13
  6 rate up comment 4 rate down comment
  Пропов ( преди 1 година )
  Така насила хубост не става. Тия електрокари от къде ли не ни ги тикат под носа. Скоро и от тоалетната чиния ще излиза флагче с реклама. Една работа ако е хубава, тя ще си върви и ще се наложи от само себе си - няма нужда от принуда.
 • #12
  3 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  бай бай нефт, бай бай араби
 • #11
  4 rate up comment 3 rate down comment
  Бай бай зелени ( преди 1 година )
  Дрън дрън всичко е изкопаемо за панелите ърябват минерали излопаемо за перката трябвя пилон от стомана изкопаемо за батееията трябва никел кобалт и тн изкопаемо
 • #10
  2 rate up comment 7 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Вече 6% от първичната енергия в световен мащаб е възобновяема. 24 петаватчаса хич не е малко. А Австралия ще изнася енергия за Азия много скоро. Ще има да чакате финансовата система на англо-саксонците, които управляват нашия свят от три века, да рухне. По-скоро ще спре нашият ток идващата зима.
 • #9
  5 rate up comment 6 rate down comment
  австралиец ( преди 1 година )
  Австралия си е остров и могат да си горят г0в*ната ако искат или да карат колите си на етер. Австралия нямат нищо общо с останалия свят. Могат да си правят експерименти докато им гръмнат бушоните. Но Европа е друга бира. В Европа са нагъчкани 500+ милиона калпака на малко пространство със ограничени ресурси. Европа е зависима от Евразия, но засега само прави *** изпълнения.