IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какви рискове крие преминаването на жп прелез?

Много шофьори подценяват правилника в тази ситуация и страдат сериозно

През лятото трафикът по пътищата е по-голям и съответно нарушенията на правилника за движение са повече. Едно от тях е неправилно преминаване на жп прелези, където често се случват инциденти и те обикновено завършват с трагедии. Много шофьори подценяват подобни ситуации, като пропускат факта, че могат да бъдат и сериозно санкционирани.И ако в България глобата не е чак толкова сериозна – до 150 лв, то в повечето европейски държави съвсем не е така.


жп прелез


В близката Черна гора, например, санкцията за нарушение на правилника при пресичане на жп прелез може да достигне 1000 евро. В Гърция е до 700 евро, а в Хърватия - до 664 евро. В Чехия нарушителят плаща до 101 евро, но е заплашен отнемане на книжката за 60 дни. В Италия санкцията е от 84 до 335 евро, в Португалия – до 600 евро, в Белгия – 300 евро, а във Франция – 135 евро.

Любопитно е да се разбере и кои са най-често срещаните нарушения от страна на шофьорите. Много от тях тръгват към прелезе, веднага след като бариерата започне да се вдига. В този момент обаче светофарът още свети червено, което ще изгасне до 2-3 секунди. Ако има камера на мястото, тя ще засече нарушението и шофьорът ще бъде наказан. Същото се случва и при опит за минаване под бариерата, след като тя започне да се спуска.

Често се случва бариерата да стои пусната в продължение на 10-15 минути, като влак не се вижда, но червеният сигнал си свети. Някои водачи решават, че автоматичната система се е повредила и потеглят. А това си е нарушение, което се наказва. Същото, впрочем, важи и за пресичане на релсите извън прелеза.


жп прелез


Друга, допускана грешка при преминаване на релси на жп прелез, е неспазване на дистанция, което също е много опасно. Задължително трябва да се оставя разстояние между превозните средства, което да им дава възможност да се изтеглят от релсите, ако червения светофар се активира и бариерата започне да пада.

Сред другите нарушения също са изпреварване на самия прелез, както и спиране и паркиране на 50 метра преди или след релсите. Санкции на шофьорите се налагат и при извършване на обратен завой на самия прелез – нещо, което е забранено от правилника.


0 от 500