IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какъв разход на масло се смята за нормален?

Консумацията нараства при увеличаване на натоварването върху мотора

Автомобилите използват различни количества масло. Повишеният разход може да означава проблем с двигателя, така че шофьорите трябва да бъдат наясно какво точно влияе върху потреблението на масло. И какъв разход се счита за нормален.


масло двигател


Разходът на масло зависи от редица фактори и най-вече от вида на двигателя. Нормата за атмосферен бензинов двигател на лек автомобил е от 5 до 25 милилитра на всеки 100 литра гориво. Двигателите V6 и V8 изискват повече смазка - 30-40 милилитра. Новият двигател изразходва по-малко масло, докато износен двигател – повече, като при по-стари автомобили разходът може да достигне 100 милилитра на 100 км.

Двигателят с турбокомпресор изисква не повече от 80 милилитра на 100 литра или на 1000 км пробег. Консумацията на масло обаче се увеличава с увеличаване на натоварването на агрегата. Съответно, турбомотори имат повишен разход в сравнение с другите двигатели.


масло двигател


Дизеловият мотор, например, консумира между 30 и 50 милилитра на 100 литра. Потреблението се увеличава, ако автомобилът се експлоатира при тежки условия. Ако обаче разходът достигне 200 милилитра, колата тогава трябва да посети автосервиз и да преминете диагностика.

Разходът на масло също се влияе от още няколко фактора - състояние на двигателя, условия на работа и качество на маслото. Евтиното масло обикновено е по-рядко и се изразходва по-бързо. Мощността на автомобила също оказва влияние - колкото по-голяма е, толкова по-бързо изгаря маслото.


масло двигател


Консумацията зависи и от обема на зареденото масло - при повече от допустимото разходът се увеличава. Разходът на смазка не зависи от изминатото разстояние, но има значение дали колата се кара в градски условия или извън град. В първия случай се налага периодично спирате на светофари, което се отразява на разхода на масло.

Освен това маслото може просто да не е подходящо за двигателя в някои отношения. Ето защо трябва правилно да се избера смазка, като шофьорът е наясно какви характеристики трябва да се вземат предвид. Синтетиката, например, не е много подходяща за стари автомобили.


масло двигател


При съвременните автомобили разходът на масло е приблизително от 0,1% до 0,3% от общия разход на гориво за определен участък от пътя. Водачът трябва периодично да проверява нивото на маслото. Причината за потреблението може да бъде изтичане, когато целостта на уплътненията и уплътненията е нарушена.

Мнозина шофьори не са наясно къде отива маслото. То непрекъснато се изпарява, като отпадъчният материал излиза през изпускателната тръба. Всички двигатели консумират масло, тъй като е необходимо да се смазват компонентите и частите им. Лубрикантът изгаря заедно с горивото в горивната камера, част от маслото остава върху цилиндрите.

0 от 500
  • #6
    11 rate up comment 7 rate down comment
    Mazda3 ( преди 1 година )
    За 13 години никога не ми се е налагало да доливам масло.
  • #5
    14 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Доливам около 1,5- 2 литра на 10 хиляди километра и го смятам за напълно нормално.. Карам бензин с турбо 2.5 кубика.
  • #4
    14 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Всичко е индивидуално до различните двигатели. Има нови коли, на които фабрично им дават от до 2 литра на 10к километра. Особено при малките турбинирани мотори е нормално да да има по-голям разход на масло.
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Предната кола я имах 150 хиляди км ,сменял съм масло на 10, на 20 дори на 30 хиляди км и никога не съм доливал. Ако е имало разход е бил в границите min/max
  • #2
    11 rate up comment 39 rate down comment
    2.5 TD ( преди 1 година )
    Не доливам масло. Сменям го на около 8000км пълня до горната граница и не съм забелязал да пада нивото. Карам с най евтините минерални масла които намеря. Не виждам абсолютно никаква разлика между евтините и скъпите масла. Според мен е измама че скъпите масла са по добри. Всичките са едни и същи.
  • #1
    7 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Доливам около 1л на 20к км (сервизен интервал на 30к). Познат има същия мотор, не долива, но имаме голяма разлика в стила на каране.