IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Българин направи най-лекия електрически велосипед

Новият Vello Bike+ на Валeнтин Водев тежи само 9,9 кг

Велосипедът като най-евтин и достъпен вариант за личен градски транспорт е отдавна известен факт със своите плюсове и минуси. Има държави в Европа, а и по света, в които масовото използване на велосипеди ежедневно, не само за удоволствие, е също факт. И в духа на съвременните тенденции към електрификацията на мобилността като цяло, секторът на велосипедите също непрекъснато се развива.

 

new-vello-bike-titanium-folding-e-bike-claims-to-be-lightest-ever-made

 

В този бранш има един българин, който е сред авторитетите и се казва Валентин Водев. Последният продукт на неговата компания Vello, основана във Виена през 2013 г. със съпругата му Валери Волф, е Vello Bike+ Titanium Folding E-Bike и бе представен на изложението London Cycle Show, информира insideevs.

Със своите едва 9,9 кг. изработеният от титаний Vello Bike+ Titanium може да се смята за най-лекият в света. Освен това моделът Vello Titanium е сгъваем, подобно на другите велосипеди Vello, а производителят твърди, че цялата процедура за сгъването отнема само осем секунди. Което дава и друго предимство, че лесно може да се вземе на ръце и да се прибере в дома.

 

kandidat-vellobike100__v-box__16__9_-aa18ebd5a2ce915c3526901b261788cb50a7dad4

 

Vello създава интелигентни електрически велосипеди, задвижвани с педали, използвайки достъпни в търговската мрежа части, но те също така имат собствена сгъваема рамка. Колелото има и уникален дизайн, който много прилича на такъв за конвенционален велосипед, задвижван с педали, защото батерията е вградена в електрическия двигател на задната главина.

Всички велосипеди Vello също включват KERS (система за възстановяване на кинетична енергия), която презарежда батерията при спиране или спускане. Според Vello с едно зареждане може да се изминат 50 км.

 

the-vello-titanium-e-bike-is-the-lightest-in-the-world-has-unlimited-range_11

 

Двигателите Vello включват сензори за наклон, които променят ритъма, за да увеличат допълнително живота на батерията и производителността на двигателя.

Освен това, те могат да бъдат оборудвани или с Mountain Drive за изкачвания в планински терени, или със скоростна система Schlumpf Drive Speed Drive за градска среда. Новият титаниев електрически велосипед от Vello има обаче и сериозна цена – 4500 евро.

 

new-vello-bike-titanium-folding-e-bike-claims-to-be-lightest-ever-made (1)

 

Валинтин Водев е роден през 1978 г. в София, завършва гимназията за приложни изкуства и следва една година в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Напуска България през 1999 г., за да учи индустриален дизайн във Виена. По-късно специализира продуктов дизайн в Royal College of Art в Лондон, а след това основава компанията Vello във Виена.

 

 

0 от 500