IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

GM губи по 5 млн. долара на ден от безпилотни таксита

Проектът Cruise до момента струва над 50 млрд. на американския концерн

Финансовият отчет на General Motors за първата половина на 2022 г. показва нарастващи разходи за безпилотното подразделение Cruise, но ръководството на концерна все още се надява, че автопилотът някой ден ще се изплати. Този ден обаче явно е много далеч, тъй като проектът носи загуби в размер на 5 млн долара на ден, съобщава Reuters.


GM Cruise


Cruise беше създаден през 2013 г. като самоуправляващ се старт-ъп, чиято идея беше да развива безпилотното движение на преводни средства. Три години по-късно той стана собственост на General Motors и се превърна в подразделение на концерна. Той планираше през 2019 г. да пусне по пътищата безпилотно такси, но това не се случи заради липса на регулаторна рамка.

Все още няма универсални закони, които да позволяват прехвърляне на отговорността за безопасността по време на шофиране от човек на автомобил (изкуствен интелект) и/или на компания-производител. Съществуват обаче възможности за появата на такива превозни средства, като те трябва да спазват голям брой ограничения за шофиране по обществени пътища.


GM Cruise


През есента на 2020 г. властите в Сан Франциско позволиха на GM да тества безпилотни електромобили Chevrolet Bolt EV без хора в кабината (преди това се изискваше тестов шофьор зад волана), а миналия месец GM си осигури разрешение за търговска експлоатация на тези превозни средства в определени райони на града. Те вече превозват хора, като има ограничение на скоростта от 48 км/ч и това става само нощем – от 10 вечерта до 6 часа сутринта.

Една от колите вече успя да попадне в катастрофа, като пътниците в нея получиха леки наранявания. Затова това Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) започна официално разследване. В същото време GM увеличи броя на безпилотните таксита, което доведе и до увеличаване на разходите за поддръжка, като общата сума на загубите до момента надхвърля 5 млрд долара.


GM Cruise


Това означава, че GM губи по 5 млн долара на ден, но в концерна вярват, че до 2030 г. проектът Cruise ще започне да носи по 50 млрд на година от продажби на услуги и технологии. Експерти и инвеститори обаче са скептични относно подобни твърдения, тъй като широкомащабният безпилотен транспорт изисква широкообхватни промени в законодателството. И поне на този етап няма кой сериозно да се занимава с тях.

0 от 500