IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Повечето шофьори не могат сами да отстранят и малка повреда

Проучване показва, че водачите са напълно безпомощни и при елемeнтарни проблеми

Дори преди 20-30 години почти всеки шофьор разбираше структурата на автомобила, обслужваше го самостоятелно и можеше да ремонтира някои нещо по него, стига това да е необходимо. Проучване на сайтовете Citydrive Service и ResearchMe показва, че сега водачите предимно наливат сами бензин и карат колата си на автомивка.


проучване


В изследването са участвали повече от 1200 човека, като се оказва, че повечето от тях – 77%, не могат да отстранят дори малка неизправност или да извършат планира поддръжка. По-малко от половината собственици на превозни средства (47%) могат да измият сами колата си, 38% - да добавят технически течности, а 36% - сами да си напомпат гумите.

Само един от всеки трима шофьори (30%), е в състояние сам да смени чистачките на предното стъкло, а всеки четвърти (25%) може да се справи с поставянето на нов акумулатор. Все пети (20%) притежава умения да си смени крушката на фара или да смени гумата си.

Още по-разочароващи са резултатите при по-специфични ремонти или дейности по поддръжката. Само 8% от анкетираните са в състояние да си сменят сами спирачните накладки. А 7% от участниците в проучването признават, че дори не знаят какво означават индикаторите на таблото. И ако светне нещо жълто или червено, веднага се обръщат към сервиза.


0 от 500
  • #6
    23 rate up comment 0 rate down comment
    //// ( преди 1 година )
    Ако мислеха за хората и природата, щяха да правят още коли като Мерцедес 124, Фолксваген Голф 2 или темпрата ми, набор 93...
  • #5
    18 rate up comment 2 rate down comment
    //// ( преди 1 година )
    Самите автомобилни компании го направиха това. С гаранционните и извънгаранционни обслужвания лека полека хората започнаха да оставят всичко на сервизите. Ние по възрастните сме израстнали във времена, когато го нямаше това при нас и се оправяхме кой както може. И това не важи само за автомобилите,а за всички сфери на живот. Сега за всяко нещо или сервиз или ново.....Великата демокрация разви прекаленно много консуматорското общество, заради печалбата на едни коорпорации.
  • #4
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нормално. Новите коли са пракалено сложни за ремонт от неквалифицирани хора. Едва ли много ще разберат дори какво е за смяна ако думне баласта на Ксенонов фар или някое реле по ламбда-сондата или ЕГР вентилите.
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако трябва да съм честен, все пак повечето от колите минават през търговци, всякакви чудесии са възможни за всички. Дори и за чистачките, дори и за акумулаторите. Но има разлика да се отреже рамо на чистачка и това да се шлайфа диск.
  • #2
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хаха. Помня, че и по този въпрос сме имали разногласия тук. Не можете сами да си измиете колата?! Не можете да си измажете къщите?! Не можете един парник на село да направите?! Къде сте тръгнали тогава?!
  • #1
    13 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нищо чудно, след като от едни години насам, дори обща култура нямат, не знаят правилника дори, какво остава за елеменрни технически въпроси (освен касаещи се за телефон). Но, на запад така и са ги възпитали - за всичко - трябва специалист, да ходят в бох-а (дори за кружка) и съответно да си плащат.