IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Повечето шофьори не могат сами да отстранят и малка повреда

Проучване показва, че водачите са напълно безпомощни и при елемeнтарни проблеми

Дори преди 20-30 години почти всеки шофьор разбираше структурата на автомобила, обслужваше го самостоятелно и можеше да ремонтира някои нещо по него, стига това да е необходимо. Проучване на сайтовете Citydrive Service и ResearchMe показва, че сега водачите предимно наливат сами бензин и карат колата си на автомивка.


проучване


В изследването са участвали повече от 1200 човека, като се оказва, че повечето от тях – 77%, не могат да отстранят дори малка неизправност или да извършат планира поддръжка. По-малко от половината собственици на превозни средства (47%) могат да измият сами колата си, 38% - да добавят технически течности, а 36% - сами да си напомпат гумите.

Само един от всеки трима шофьори (30%), е в състояние сам да смени чистачките на предното стъкло, а всеки четвърти (25%) може да се справи с поставянето на нов акумулатор. Все пети (20%) притежава умения да си смени крушката на фара или да смени гумата си.

Още по-разочароващи са резултатите при по-специфични ремонти или дейности по поддръжката. Само 8% от анкетираните са в състояние да си сменят сами спирачните накладки. А 7% от участниците в проучването признават, че дори не знаят какво означават индикаторите на таблото. И ако светне нещо жълто или червено, веднага се обръщат към сервиза.


0 от 500
  • #26
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Да бе ( преди 1 година )
    За повечето неща в статията съм съгласен, но с някои основни елементи по колата не трябва да се прави компромис. Накладките знам как да си сменя, но не бих го направил сам. Такива неща са само за сервиз. За смяна на крушки (зависи от крушката) или чистачки съм напълно съгласен със статията. Липсата на знание за сигнализацията по таблото даже няма да я коментирам :)
  • #25
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Anon ( преди 1 година )
    Ми то и държавата прави всичко възможно да възпре хората сами да правят ремонти по колата.Опитаха се да прекарат закон срещу това дори течност за чистачки да си сипваш, махнаха всички места, където да можеш да качиш колата и сам да я огледа отдолу.Ако се прави ремонт по колата и стане катастрофа ще ти откажат застраховката, а ако ти я направи сервиз пак, пък и те отговорност не носят.
  • #24
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Оффф ( преди 1 година )
    Сегашните шофьори не са шофьори, а пътници с малко повече контрол. Истинските шофьори са на изчезване.
  • #23
    9 rate up comment 1 rate down comment
    От село ( преди 1 година )
    Навремето бяхме "механик водачи" а сега са само "Карачи" и "стизатели" както казва малкия ми син!!!
  • #22
    25 rate up comment 1 rate down comment
    Hans ( преди 1 година )
    Гъста брада , бръснати крака , розов фалос в ръка и въпрос на уста "тоя крем за ръце с арган био ли е?".......как да хване отвертка?
  • #21
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Съгласен съм с колегите, но удобството и луксът са , за да правят животът ни по-лесен. Човешка природа. И ще става все по-зле с технологии като квантови компютри, изкуствен интелект и роботи. Не че хапчетата срещу контрацепция, телевизията и социалните медии не помогнаха достатъчно. Преди години дискавъри чанъл даваха смислени неща, но после си направиха специален друг канал за смислените неща. Девалвация на ента степен.
  • #20
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    Изводът е че населението на земята тотално му се изглежда мозъка и затъпява.да не можеш да свършиш елементарни работи и това да се счита за нормално.особено сега с масовото навлизане на автоматичните кутии и електромобилите от от теб се изисква минимален мисловен сигнал.само да влезеш вътре и да се возиш.а пък ако решат един ден да станат изцяло автономни си като един пътник с дървена глава
  • #19
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Глас от тъдява ( преди 1 година )
    Далеч съм от мисълта че по времето на социализма някой е искал да прекара свободното си време под колата. хората бяха принудени да ремонтират сами колите си защото в мототехника се чакаше с месеци.
  • #18
    8 rate up comment 10 rate down comment
    Ганьо ( преди 1 година )
    Ами сегашните коли нямат нищо общо със старите, тогава на 100 Хил се правеше основен ремонт .
  • #17
    21 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Сегашните коли не са като старите. Старите, прости и с добър достъп до частни. Помните легендарни женски чорапогащи за какво можело да се ползва. Сегашните са натъпкани с електроника и агрегатите са един въз друг и за да стигнеш до дадем агрегат сваляш сумата ти неща-справка Ауди.. Така че колите са като Епъл с нарочно усложнен и невъзможен достъп за потребителя.