IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Създателите на българската хиперкола обявиха старт на прием на поръчки

Компанията ALIENO оцени втория си модел на минимум 1,8 млн евро

Българската компания ALIENO обяви, че започва да приема поръчки за втория си модел. Това е електрическа хиперкола - UNUM, която, според нейния създател, ще развива максимална скорост от 584 км/ч. Първият модел на компанията се казваше ARCANUM и преди време беше представен като концепция.


ALIENO_UNUM-i001-01.jpg


И двете машини засега са само на хартия, тоест действащ прототип така и не беше показан, но въпреки това на сайта на ALIENO се появи съобщение за старт на приемане на поръчки. От компанията информират, че в зависимост от типа на задвижване и управление, ALIENO UNUM е наличен в два пакета, които ще се предлагат за всички модели.

Първият - THF, е задвижван с електричество, а вторият - TRS, разчита на електричество и въздух. THF е съкращение от „The Heavenly Founder“ и реално представлява ALIENO технологията за задвижване с електричество, представена в ARCANUM. TRS е съкращение от „The Rocket Successor“ и представлява усъвършенствана ALIENO технология за задвижване с електричество и въздух, чийто дебют е именно в UNUM.


ALIENO_UNUM-i031-04.jpg


От компанията обявиха, че ще предлагат UNUM THF срещу 1.8 млв евро във версията RP2 с мощност 2610 к.с. и за 2,1 млн евро за версията RP3 (3481 к.с), Версията RP4 с 4351 к.с. струва 2,4 млн евро, а RP5 с 5221 к.с. - 2,7 млн евро.

Базовата цена на ALIENO UNUM TRS започва от 3 млн евро и достига до 4,5 млнс евро в зависимост от оборудването. Срокът за доставка варира от 18 до 30 месеца в зависимост от избраната модификация (STR, TRC или RCE) и останалите предпочитания на клиента.


ALIENO_UNUM-i012-02.jpg


Самата фирма ALIENO е основана през 2015 г. в Слащен от Ахмед Мерчев. Името произлиза от италианската дума „alieno“ (извънземно). Електрическите хиперколи са изцяло собствена in-house разработка на ALIENO Ltd, базирани на собствени иновативни патентовани технологии, твърдят от компанията. 

Освен с проектиране, разработка и производство на електрическите хиперколи, ALIENO изгражда и собствена производствена фабрика с кампус, тестова писта и дизайнерско, изследователско и развойно звено. Фабриката, която е в процес на създаване и разширяване, е разположена в Туховища. Там вече са доставени всички основни производствени машини.

 

0 от 500
  • #17
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Хахаха ( преди 1 година )
    Тая кола е два пъти по скъпа от SSC tuatara която е най бърза за момента с 331mph
  • #16
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Аййй ( преди 1 година )
    И аз нарисувах една тука картинка дето вдига, дръж се да не паднеш-1000км. И върви със стомашни газове. Събирам пари за старт на ***. Малко кофти мирише, ама е страхотна на картинка.
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Скокльо ( преди 1 година )
    До #5,***, Туховища, е на 2 км. след Слащен.
  • #14
    22 rate up comment 0 rate down comment
    V ( преди 1 година )
    Не знам защо, но периодично се появяват статии за тази "кола" на чертеж, на която даже няма прототип. Като цяло ми смърди.
  • #13
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Иво ( преди 1 година )
    " Създателите на българската хиперкола" гледам че и първа имало и си викам супер евала ,а то се оказва само на хартия.е питам гогава какво са създали
  • #12
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ахмед Мерчев е познат от преди поне 15 години, когато твърдеше, че щял да създаде робот с не-помня-точно-колко-степени-на-свобода, но беше нещо безумно от сорта на 15. Дано е пораснал и наистина да успее да създаде нещо подобно.
  • #11
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Кака Ружа ( преди 1 година )
    Хайде американски балъци, лапайте куката, кака ви Ружа ви чака хахаххаха
  • #10
    13 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    To я иска да продава на зелено също като апартаментите на зелено,после *** го търси
  • #9
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Jayo ( преди 1 година )
    Баш така се прави! Показваш чертежите, взимаш парата и чакат. Само дето едва ли ще се намери някой милиардер, който да харчи като българските управници. Все пак фирмата не е САЩ!
  • #8
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Балък ( преди 1 година )
    Браво на изобретателя!Добри показатели за скорост и мощност. И нищо не харчи - само въздух.Обаче има проблем къде ще развият 500 километра?