IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz W116 - първата S-Class навършва 50 години

Династията на флагманите на марката не започна с този модел, но той има огромен принос за нея

Историята на S-Class - флагманът на Mercedes и еталон за луксозни седани, започва много преди годините, в които компанията от Щутгарт започва да използва това име.Още през 30-те години се появяват внушителни автомобили, които през Втората световна война са продължени с модела 300 (W186/189), последвани от W112 и накрая от W108/109, който за мнозина е първата S-Class. 


Mercedes-Benz W116  - първата S-Class навършва 50 години
 

Официално, обозначението S-Klasse, където "S" означава Superior, е прието през 1972 г. с модела W116. При появата си той не е най-големият и на луксозен Mercedes, тъй като компанията все още произвежда огромния и разкошен 600, който отстъпи място на едно цяло семейство автомобили. И то все още се намира на върха на гамата на Mercedes-Benz.

Самият W116 обаче е един от най-важните автомобили в историята на компанията. Сега той отбелязва своята 50-годишнина и затова нека си спомним какво донесе този модел на производителя на премиум-модели. Именно при него дебютираха и някои нови технологии, които помогнаха на автомобилната индустрия да направи огромна крачка в развитието си.

Първата S-Class навършва 50 години (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Ivan Ivanov ( преди 1 година )
    Мерцедес е синоним на най доброто!!!За това хората ползват фразата Мерцедеса на .
  • #5
    15 rate up comment 0 rate down comment
    W116 ( преди 1 година )
    Нито светът, нито Мерцедес е същото нещо като тогава. Имали са само няколко разновидности в гамата и всичките са били към горния край - W123 (седан, купе, комби), W116 (седан) и R107 SL (роудстър). Не са били коли за всеки *** и пульо, а за заможни хора които могат да платят няколко пъти повече за да имат надеждна, сигурна и с дългосрочна експлоатация кола.
  • #4
    6 rate up comment 6 rate down comment
    До номер 2 ( преди 1 година )
    Всъщностдоста отдавна не е актуална! На снимките по-горе виждаме един изключителен автомобил! В момента интериора на настоящата S класа е смехотворна сбирщина от китайски таблети, а нововъведенията, с които Мерцедес беше изведтен преди години, вече се диктуват от Ауди, БМВ, Лексус, Дженезис и други производители!
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    И.а. ( преди 1 година )
    Когато мерка беше истински нямаше недоразуменията а и б клас.
  • #2
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    е ми то, тя и сега си е актуална!
  • #1
    25 rate up comment 0 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    Това са времената, когато се ражда фразата "Мерцедес и всички останали...."