IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хибрид на Renault постави рекорд - 57 км с килограм биометан

Преработеното Clio E-Tech Hybrid постигна невероятно нисък разход

Може да изглежда трудно за вярване, но един автомобил наистина успя да измине впечатляващите 56,8 км с 1 кг биометан (газ, получен от отпадъци от хранително-вкусовата промишленост, селскостопански и битови отпадъци, или от утайки от отпадъчни води), като постави рекорден разход от 1,76 кг/100 км.


Renault Clio E-Tech Hybrid


Постижението беше записано от Renault Clio E-Tech Hybrid, което е оборудвана с инсталация на Autogas Italia за участие в състезанието Green Endurance Aci Treviso. Зад волана на преработения хибрид седна Никола Вентура от Ecomotori Racing Team, като той имаше и навигатор - Моника Порта. Двамата преминаха през трасе с дължина от 300 км, което включваше пътуване по обществени пътища в Тревизо, а регистрирана средна минимална скорост беше 47 км/ч – толкова са записани в регламента на състезанието.

За надпреварата беше използвано Renault Clio E-Tech Hybrid, което стандартно се задвижва от 4-цилиндров, 1,6-литров бензинов двигател и два електромотора, като съвкупната мощност е 140 к.с. Декларираният от производителя разход при този модел е 4,3 л/100 км по цикъла WLTP.


Renault Clio E-Tech Hybrid


В случая хечбекът е доработен, като Autogas Italia поставя инсталация, която може да работи както на природен газ, така и на биометан. Тя се състои от няколко части – електронно устройство, което взаимодейства със системата за управление на двигателя, селектор за избора на гориво на арматурното табло с информационен дисплей и три резервоара от по 16 литра всеки под пода на багажника. Всеки от тях побера между 8 и 9 кг газ за постигане на пробег между 350 до 450 км.

0 от 500