IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford спря приема на поръчки за Fiesta и Focus в Европа

Причината е проблеми с веригата за доставки на оборудване и полупроводници

Американската компания Ford обяви, че спира да приема поръчки за моделите Fiesta и Focus в Европа. И така ще бъде до второ нареждане. Само предварително конфигурирани автомобили ще могат да бъдат бъдат поръчвани, съобщава Automotive News Europe.


Ford


Четвъртото поколение Ford Focus не се продава в САЩ, но в момента е един от най-важните модели на американците на европейския пазар. Заедно с новата Fiesta, която също не се предлага в САЩ, двата хечбека формират основната част от продажбите на Ford на Стария континент. Въпреки това, поради производствени проблеми, компанията спира временно поръчките.

Както при повечето автомобилни производители, така и при Ford в момента, времето за изчакване на доставката на Focus е много дълго. През юни Ford обяви, че продукцията от завода в Саарлуис (Германия), която произвежда Focus , ще бъде значително намалена след края на август, удължавайки времето за чакане на поръчаните коли.


Ford1


Маркус Тал, ръководител на работническия съвет в завода, каза, че поръчките, които се обработват в момента, вероятно ще бъдат изпълнени през пролетта на 2023 г. Ford прогнозира, че годишният производствен капацитет на завода ще спадне от първоначално планираните около 195 000 бройки до около 117 000 през 2022 г.

И догодина ситуацията не изглежда по-добра. Тал допълва, че целта е да се произведат около 143 000 коли Focus през 2023-а, но производството може да не достигне очакваното ниво поради проблеми с веригата за доставки, особено за полупроводници. Ситуацията на енергийния пазар е друг усложняващ фактор. Също така не се знае как човешкият фактор в Саарлуис ще реагира на решението на ръководството на Ford да прави нови електрически автомобили във Валенсия (Испания), а не в този завод, което засилва опасенията за бъдещето му.

 

 

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    отдавна се планира изтеглянето на американските компании от гейропата поради специални операции затова преди години и мутропфое ги продадоха на жълтурите
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    ..а истинската причина е, че по скоро мислят да се оттеглят от Европа, поради спаднал интерес последните години към Форд.