IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как можете да получите новата си кола до 30 дни?

Ерата на персонализирането на автомобила явно приключи

Кризата с електронните чипове и други материали доведе до рязко намаляване на персонализирането на автомобилите, като по този начин се намалява и времето за изчакване от страна на клиента. Някои експерти очакват проблемите с доставките да бъдат решени до края на годината, но други са песимистично настроени и сочат 2024 като годината за завръщане към нормалното.


персонализиране


Това, което се знае в момента е, че времето са изчакване на нов автомобил се увеличава драстично, като прагът от 180 дни все по-често бива прескачан. Оказва се обаче, че има начин дългото чакане да бъде избегнато, като за целта клиентът трябва да направи компромиси, тоест за се откаже от нещо.

В последно време някои производители отваря „преференциални ленти“, за да ускорят доставките на своите модели, като същевременно драстично намалиха възможността за персонализиране. Renault, например, на някои пазари предлага офертата „Fast Track” (бърза лента) за Arkana, като гарантира доставка до 30 дни. Как е възможно? Просто, клиентът трябва да избере черен, бял или сив цвят на каросерията. Двигателят е един - E-Tech hybrid 145, а нивото на оборудване - R.S. Line.


персонализиране


По информация на агенция Reuters, около 50% от продажбите на френското крос-купе на вътрешния пазар през юни се падат именно на „Fast Track”. И това е само един от примерите, които показват, че производители намаляват предлаганите от тях версии на различни модели, но увеличават продажбите. Подобен подход използват и в Dacia с Duster в ниво на оборудване Up&Go, което също предлага ограничен избор от двигатели и аксесоари. 

Конкурентите от Stellantis, на свой ред, въвеждат само две нива на оборудване на показаното наскоро Peugeot 408, като твърдят, че те са най-търсените. Дори в Tesla използват подобен начин на действие, като предлагат доставка на Model Y, произведен в Берлин, до 3 месеца. Уловката в случая е, че има ограничение на цвета на каросерията – черен или бял. Ако искате друг, няма проблем – той ще бъде направен в Шанхай и ще пристигне през март 2023 г.


персонализиране


Всичко това са лоши новини за феновете на персонализирането, но пък са добра новина за тези, които не искат да чакат дълго за доставка на нова кола. Това също доказва, че намаляването на търговското и техническо разнообразие е съвместимо с доброто представяне в бизнеса. И макар все още да сме далече от известната фраза на Хенри Форд, според когото „Всеки клиент може да има кола от какъвто цвят иска, стига тя да е черна“, ясно се вижда, че ерата на неограниченото персонализиране е приключила.

Снимки: Motor1, Car

0 от 500
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Propov ( преди 1 година )
    Е колегите явно вече са забелязали противоречието. Тикат ти като бърза възможност най високото ниво на оборудване. А там повече екстри - повече чипове. Сега проблема в чиповете ли е или в алчността и наглостта на производителите. Дето си мислят че ние, тъпите консуматори, не можем да сметнем 2+2 че е 4, а те искат да го изкарат 6 и нагоре. Ай сиктир бе драги зрителе!
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Мислиш ли че не им струва пари да складират готовите и да чакат да им дойде реда или да държат заводите на половин капацитет? Знаеш ли колко им оскъпява това крайния продукт. Отделно производителите 20 години разчитаха на обем продажби и наливаха пари, сега изведнъж решиха че не ги устройва така. Дори да е така няма да го намалят производството в рамките на година-две, когато им се амортизират поточните линии или трябва генерално преустройство
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    2020-та още нямаше драма. Нещата тръгнаха на зле първатаа половина на 21-ва. Дори към края на лятото на 21-ва тук там имаше останали складови бройки. Но есента вече никъде нямаше нищо. Все още обещаваха 3-6 месеца което е нормално за доставка. Но започна войн... специалната операция в Украйна и всичко си e.а мaйкaтa. Да те производителите могат да доставят коли но те карат да чакаш по 8-12 месеца.
  • #7
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Х ( преди 1 година )
    Всички по долу многознайковци бързо забравихте,как чакахте над 10г.за руските каруци в Мототехника !?Поръчах си Рено по каталог 2020 през Септември и за Коледа дойде !А сега,че ви е.ават с измислени истории си е са ваша сметка !Става дума за пари, много пари !!!
  • #6
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Че има недостиг на чипове - има. Факт. Страда и сектора на потребителската електроника. Проблема стана, защото заводите в Китай и Тайван спряха работа (там е около 90% от производството) и от друга страна, затворени вкъщи, всички решиха че искат нов телефон, лаптоп или PS5 и търсенето скочи здраво. Те производителите ако само искаха да вдигнат цените, щяха. Или просто щяха да намалят отстъпките. Все производството им е ориентирано към обем. Ще им е скъпо да го държат празно или ли ликвидират
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    От много време го разправям това за чиповете, че е пълна измама. Изкуствено си създават някакъв дефицит, за да оправдаят цените на крайния продукт. Доста елементарна маркетингова стратегия, но повечето хора не са запознати и вярват на медиите. Заради измислената ПЛАНдемия се нарушиха много неща в световната система и копувачите драстично намаляха, което удари производителите, които трябваше да качат цените драстично. Няма как без оправдание да сложиш 20-30% отгоре и измислиха проблема с чиповете
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    И аз мисля като долния коментар, но според мен, при недостиг на чипове компаниите просто предпочитат да произвеждат най-скъпите версии, което е нормално при ограничен ресурс
  • #3
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това с Рено не е грижа за клиент. Ако проблема им е с недостига на чипове, защо ще предлагат бърза доставка за най-луксозния вариант - с най-много чипове? Купи си най-скъпия вариант и плати такса fast track и няма да чакаш. Намират си оправдание да вдигнат цените още.
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И преди съм чакал кола по моя конфигурация 6 месеца, разбира се малко се забави накрая и изнудих дилъра за допълнителни екстри.
  • #1
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Глупости. Който иска да си има коалта в желанта конфигурация ще си чака. А който не го итнересува, прсто няма да робува на марка, а ще вземе каквото е налично. Но да се говори, че пресонализацията е приключила може да го каже само лаик.