IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla доминира на премиум-пазара в САЩ

За първите 5 месеца на годината марката натрупа сериозен аванс пред конкурентите

Продажбите на луксозни автомобили също записват спад пред последните месеци, тъй като и техните производители страдат от проблемите, тормозещи индустрията – липса на чипове, прекъсвания във веригата за доставки, спиране на производство и др. Статистиката обаче показва, че има компании, които се справят по-добре от останалите в тежките условия.


Tesla


Благодарение на засилените темпове на производство в завода си във Фриймонт (Калифорния) Tesla увеличава продажбите си и така компенсира временното затваряне на фабриките в Берлин (Германия) и Шанхай (Китай). От компанията дори обявиха, че „юни 2022 година е месецът с най-голямо производство на автомобили в историята на Tesla“.

Статистиката за продажбите на премиум-автомобили в САЩ за първите 5 месеца на годината доказва възхода на Tesla. По данни на Autonews, за този период компанията е продала 179 574 коли, което е ръст с 66% спрямо същия период на миналата година. И с този резултат Tesla се откъсва далеч напред пред конкурентите си в сегмента на луксозните автомобили.

За сравнение, за 5 месеца BMW е продал 133 209 коли, като това е спад с 11% спрямо миналата година. Третият в класирането – Lexus, също записва намаляване на продажби. Той е с 19% до 112 296 регистрации. Подобни показатели отчитат и в Mercedes-Benz – 110 584 продажби (-17%).

Най-голям спад се забелязва при Audi – цели 35%. За първите 5 месеца от годината производителят от Инголщад е продал 67 986 нови автомобила в САЩ. Като утешение за компанията обаче може да служи фактът, че тя е на второ място след Tesla по продажба на електромобили – 6617 бройки. Следват Porsche с 3672 и Mercedes-Benz с 3250.

Снимка: Tesla


0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Засега в САЩ и Китай, а скоро и в Европа. А това са трите най-големи пазара на които се продават 80% от новите автомобили.
  • #2
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Кога щеше да фалира Тесла? Нали продажбите щяха да секнат в момента в който истинските автомобилни производители започнат да предлагат своите електрически модели? Нали на пазара били излезли над 30 модела електромобила, които са по-качествени от Тесла?
  • #1
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Каква стана тя господа антиелектрици? Да ви напомня ли, че правителството на щатите е против Тесла и дава на конглокенцията по 7500 долара на продаден електромобил, а на Тесла не дава нищо?И въпреки това, Tesla е продала 179 574 електромобила, а следващия в класацията audi 6617 броя. Тоест около 30 пъти по-малко!Да не говорим, че са изпреварили и абсолютните продажби с включени автомобили с ДВГ като следващия в класацията BMW са продали около 50 хиляди по-малко автомобила.