IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова фатална катастрофа на Tesla – автопилотът ли уби двама души?

Model S се удари в паркиран камион, без дори да се опита да спре

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) разследва нов инцидент с електромобил на Tesla, който катастрофира тежко, докато се е движил на автопилот. Катастрофата е станала на магистрала край Гейнсвил (Флорида), като при нея са загинали и двамата, които са се возили в електрическата кола.


катастрофа


Според полицията, по необясними причини Model S от 2015 г. напуска магистралата и се врязва в ремаркето на камион на веригата Wallmart, който е спрял на паркинг за почивка. Електромобилът е влязъл под задната част на ремаркето, като покривът на колата буквално е отрязан. Намиращата се зад волана 66-годишна жена и возещият се до нея мъж на 67 години са загинали на място.

Проверката е установила, че Model S е направил две маневри, за да се блъсне в камиона. Седанът първо е завил надясно, за да напусне магистралата и след това още веднъж е променил посоката си, за се вреже в ремаркето. Самоличността на жертвите не е установена, но полицията отхвърля възможността случилото се да е по вина на водача, тъй като далеч по-лесно за него е да се удари на магистралата.


катастрофа


На снимките, разпространени от полицията, изобщо не се виждат следи от спиране, което подкрепя твърденията за вина на автопилота. Когато системата не „вижда“ препятствие пред нея, тя продължава да управлява колата и да ускорява. А според NHTSA автопилотът е изключил „по-малко от секунда преди удара“.

От Tesla засега не са коментирали случилото се и не съобщават дали катастрофиралият Model S е използвал усъвършенстваната система за подпомагане на водача (ADAS), част от която е автоматичното аварийно спиране (AEB). Това обаче явно ще бъде и първото разследване на инцидент, при който автопилотът активно управлява колата, докато тя се блъска с пълна скорост в препятствие, без дори да бъде направен опит за спиране.


0 от 500
  • #20
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Е така де, кой е виновен? Шофьорът е длъжен да следи действията на автопилота и при нужда да се намеси. Значи шофьорът е гледал безучастно как автомобилът му сменя платната и въобще не се намесва нито с волана нито със спирачките, след това гледа как автопилота му го насочва към спрял камион, но той отново не се опитва да върне автомобила на пътя. Следва сигнал че автопилота се изключва и цяла секунда след това последва сблъсък, но шофьорът все още не е натиснал спирачките....
  • #19
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Коя кола спира изцяло сама като това е ниво 5 на автономност? Като лъжете поне малко от малко лъжете с мярка.
  • #18
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Потърси си инфо по нета. Моята кола 2020та спира сама, независимо дали натискам *** на газта. Също така независимо дали е с включен пилот или не! Ако изскочи препятствие или намалява/спира автомобил отпред се активира. Вероятно не може да предотврати на 100%, предвид дистанция/време за реагиране, но драстично намалява скоростта. На магистрала със 140 е сваляла до 90, скоростта на предния. Без включен пилот. Да, става брутално. Аз съм я нагласил да действа по-скоро късно.
  • #17
    2 rate up comment 4 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Ще ми покажеш ли коя е тази стема за аварийно спиране, която ще реагира и ще спре автомобила от 130 километра в час?Автопилота на Тесла е ниво 2, автопилота на Mercedes е ниво 3, но работи само и единствено на магистрала и то на предварително одобрени магистрали. Въпреки това не можеш да го включиш при скорости над 60 километра в час, защото не може да се справя при по-високи скорости. Как ти звучи да караш Mercedes с 60 километра в час по магистрала, за да ползваш автопилот?
  • #16
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не знам какъв е автопилота на Тесла, само че автомобил снабден със система за аварийно спиране ще спре или ще намали драстично удара. Зависи от настройките за реагиране. Независимо дали пилота е включен или не!Тук няма дори спирачен път
  • #15
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Вони на дизела и шминтирита. И пак някакви хомо обяснения.
  • #14
    4 rate up comment 5 rate down comment
    До 9 ( преди 1 година )
    Научи се поне да пишеш грамотно. В твоя случай кои се пише с й. Личи си, че повечето почитатели на Тресла нямате 5ти клас, явно за това харесвате такова недоразумение.
  • #13
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това е защото са направени десетки промени по софтуера и са много безопасни. Така казва Наркомъск и другите напушляци, които пишат тук.
  • #12
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    специално за *** 10(само да кажа, че не съм нито един от 1 до 4). думкай се отзад чакал, ти и твоята статистика.
  • #11
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ха а бе самолета се движи по траектория без препятствия какво го сравни с автомобил в градска среда