IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да окажем първа помощ при катастрофа на пътя

Тези съвети са от лекари и са задължителни за спазване от всеки

Уви, не всички пътнотранспортни произшествия завършват за шофьорите само със смачкани ламарини. В много от случаите произшествията водят до наранявания на водача и пасажерите и дори до смърт. Веднъж попаднал на мястото на инцидента обаче, всеки от нас може да донесе реални ползи на пострадалите. Стига да знае какво да прави. Сега ви разказваме за основните изисквания за първа помощ на пострадали при катастрофа.


първа помощ


Основното изискване за първа помощ е: „Не вреди“. Първата стъпка е да се уверите в личната си безопасност - кола с бензинов двигател изгаря само за 5 минути, освен това винаги има опасност от експлозия. Следователно нашите действия трябва да бъдат възможно най-обмислени.

При инцидент шийният отдел на гръбначния стълб поема първия удар. Неумелото извличане на жертвата от колата може да доведе до смъртта му. Първата стъпка е да се определи нивото на човешкото съзнание. За да направите това, трябва да зададете няколко елементарни въпроси на жертвата, докато фиксирате главата му. 

Последното става така: пръсти - на тила на главата, палци - отстрани и отпред - в ъглите на долната челюст. След като извадите пострадалия от колата първо проверете неговия пулс. След това прилагаме цервикална яка (ако има такава в аптечката). Следва проверка реакцията на зеницата към светлина, наличието на дишане и сърдечен ритъм.


Как да окажем първа помощ (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 1 година )
    Бях на глокс по първа помощ наскоро, много беше полезно. Да не се налага, обаче ако населението е грамотно (айде не на 100%, но на 70-80%), доста човешки животи биха били спасени.А в статията има леки неточности, също така важни неща (това с брадичката и долната челюст) не са дообяснени защо се правят (ако бяха, хората щяха по-лесно да разбират и да запомнят)...
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Просто не карайте коли или какво и да било друго. Най-добре и да не пресичате.
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Най напред се звъни на 112, след това опитваш да окажеш първа помощ, но за не медицински лица има много условности наприер - не трябва да местиш пострадал, ако има съмнения за счувания (еле гръбнака), мотористи не трябва да се хвърляш да сваляш каска..